Feltöltve:

Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli

timer 120
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A töltelékhez

darált mandula, mogyoró, vagy dió is lehet10 dekagramm
rum4 evőkanál
őrölt fahéj0.5 teáskanál
citrom reszelt héja1 darab
narancs reszelt héja1 darab
vaníliás cukor2 csomag
főzős vanília ízű pudingpor3 csomag
mazsola10 dekagramm
kimagozott, puha aszalt szilva20 dekagramm
lecsöpögtetett szilvabefőtt40 dekagramm

A lekenéshez

tojás1 darab

A tésztához

finomliszt60 dekagramm
tojás1 darab
élesztő2 dekagramm
tej, de lehet főzőtejszín és víz keveréke is2 dl
Ráma25 dekagramm
porcukor7 dekagramm
0.5 teáskanál

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztához a lisztet a sóval és 5 deka porcukorral összeforgatjuk, a Ramával elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral felfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk. Eleinte kicsit ragacsos, de 2-3 perc elteltével elválik az edény falától. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük amíg a tölteléke elkészül.

  2. 2. lépés

    A lecsöpögtetett szilvabefőttet és aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrusok reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit), vagy 20 kiflit süthetünk.

  3. 3. lépés

    Előbbihez a tésztát 4, egyenként kb. 29 dkg-os részre osztjuk és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36x22 cm-es téglalappá nyújtjuk.

  4. 4. lépés

    A szilvás, mandulás tölteléket 4 részre osztjuk, a tésztára kenjük. A szélét ujjnyi szélességben középre hajtjuk, nehogy a tölteléke később kifolyjon, majd feltekerjük.

  5. 5. lépés

    Ha kifliket készítünk, akkor a tésztát az előzőekhez hasonlóan, de 32x24 cm-esre kinyújtjuk és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A tölteléket rásimítjuk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk.

  6. 6. lépés

    Mind a bejglit, mind a kifliket Ramával kikent tepsibe rakjuk, tojássárgával megkenjük és hideg helyen, legjobb hűtőszekrényben, 40-50 percen át, de még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük.

  7. 7. lépés

    Ezután a tojásfehérjével megkenjük és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.

  8. 8. lépés

    Végül kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson belőle.

  9. 9. lépés

    Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 3

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1