Diós csiga muffinformában sütve
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • élesztő - 1.5 dekagramm
    • langyos tej - 1.75 dl
    • kristálycukor - 1 teáskanál
    • finomliszt - 36 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • só - 0.5 teáskanál
    • Ráma - 4 dekagramm

    A töltelékhez

    • Ráma - 6 dekagramm
    • darált dió - 6 dekagramm
    • porcukor - 6 dekagramm

    A nyújtáshoz

    • finomliszt - 1 darab

    A forma kikenéséhez

    • Ráma - 2 dekagramm

    A tetejére és az oldalára

    • Ráma - 6 dekagramm
    • kristálycukor - 1 evőkanál
    • Főzőtejszín - 4 evőkanál
    • vaníliás cukor - 1 csomag

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a cukorral meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, megsózzuk és 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A vége felé az olvasztott Ramát is beledolgozzuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük.
    2. Ezalatt a töltelékhez a puha szoba-hőmérsékletű Ramát a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. A diókrémmel megkenjük, ezt egy nedves késsel a legkönnyebb, majd akár a piskótatekercset, szorosan feltekerjük. Fontos, hogy 5-6 cm-nél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába.
    3. Ezután 12 egyforma szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott Ramával egyenként körbekenjük, majd egy közepes muffin sütő Ramával kikent mélyedéseibe fektetjük. Tetejüket a maradék Ramával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 12 percig sütjük.
    4. Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk és kb. 20 °C-kal erősebb lánggal további kb. 12 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.