Feltöltve:

Diós-mákos bejgli

timer 120
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A tésztához

tejföl1.5 dl
élesztő2 dekagramm
tojás + 2 db a kenéshez1 darab
liszt50 dekagramm
Rama margarin25 dekagramm
porcukor5 dekagramm
1 csipetnyi

A töltelékhez

mazsola10 dekagramm
rum6 cl
vaníliarúd0.5 darab
porcukor (20+20 dkg)40 dekagramm
tej0.5 dl
darált + 10 dkg darabosra vágott dió10 dekagramm
darált mák20 dekagramm
citrom1 darab

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztát lehetőleg előző este készítsük el. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.

  2. 2. lépés

    A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Meglocsoljuk a rummal, lefedjük, és fél órát érleljük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, 20 dkg porcukorral együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a kétféle finomságú diót (ha túl lágy, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is), majd hagyjuk kihűlni.

  3. 3. lépés

    A máktöltelékhez 1 dl vízzel összeforraljuk a maradék 20 dkg porcukrot, és beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és átszűrt levével. Fedő alatt 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd fedő nélkül hagyjuk kihűlni.

  4. 4. lépés

    A cipókat lisztezett munkalapon (egymást követően) 1/2 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét, és megszórjuk a mazsola egynegyedével. Két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk, és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), a tepsire fektetjük.

  5. 5. lépés

    Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és fedetlenül szobahőmérsékleten, fél órát pihentetjük. Finoman-könnyedén átkenjük a maradék tojásfehérjével, és további fél órát szárítjuk (a kétszeri kenéstől lesz repedezett a tetejük). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

  6. 6. lépés

    A tekercsek tetejét sűrűn-mélyen megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. Középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (30-40 perc). A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk, tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0