Feltöltve:

Diós-mákos bejgli

timer 50
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

Az élesztős omlós tésztához

tejföl1.5 dl
élesztő20 gramm
tojás + 2 db a kenéshez1 darab
liszt500 gramm
Ráma250 gramm
porcukor50 gramm
1 csipetnyi

A töltelékhez

mazsola100 gramm
rum6 cl
vaníliarúd0.5 darab
porcukor400 gramm
tej0.5 dl
darált100 gramm
darabosra vágott dió100 gramm
darált mák200 gramm
citrom1 púpos evőkanál

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztát lehetőleg előző este készítsük el: a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és 1 tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a Ramát, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. Négy cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.

  2. 2. lépés

    A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, lefedjük és fél órát érleljük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, majd a 200 g porcukorral együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a kétféle finomságú diót, ha túl lágy, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát tehetünk bele és hagyjuk kihűlni.

  3. 3. lépés

    A máktöltelékhez 1 dl vízzel összeforraljuk a maradék 200 g porcukrot, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és átszűrt levével, majd fedő alatt 10 percig pihentetjük, puffasztjuk és fedő nélkül hagyjuk kihűlni.

  4. 4. lépés

    A cipókat lisztezett munkalapon egymást követően 1/2 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét és megszórjuk a mazsola egynegyedével. A két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is. Egyet a maradék dió, kettőt a máktöltelékkel és a tepsibe fektetjük.

  5. 5. lépés

    Tetejüket megkenjük a tojássárgájával és fedetlenül, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Finoman, könnyedén átkenjük a maradék tojásfehérjével és további fél órát "szárítjuk". A kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

  6. 6. lépés

    A tekercsek tetejét sűrűn, mélyen megszurkáljuk villával, hogy a sütés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. Középső bordamagasságon aranybarnára sütjük 30-40 perc alatt. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk, tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 3

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1