Diós-mákos beigli
Diós-mákos beigli
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 25 dekagramm
  • Ráma - 10 dekagramm
  • porcukor - 3 dekagramm
  • élesztő - 2 dekagramm
  • tej - 1 dl
  • tojás - 2 darab
  • dió - 25 dekagramm
  • mák - 25 dekagramm
  • kristálycukor - 20 dekagramm
  • mazsola - 5 dekagramm

Elkészítés:

  1. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk és beletesszük a porcukrot, az élesztőt, majd meleg helyre tesszük, amíg az élesztő fel nem jön a tetejére.
  2. Ezután a liszthez öntjük és egy csipet sóval, 1 tojássárgával, majd összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük kb. fél órát. Közben elkészítjük a tölteléket.
  3. A diót, vagy a mákot megdaráljuk, rátesszük a mazsolát és a reszelt citromhéjat. A cukrot másfél dl vízzel forrásig főzzük, majd ráöntjük a dióra, ill. a mákra.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket. A jobb és a bal oldali szélét felhajtjuk és feltekerjük.
  5. Felületét megkenjük tojássárgával, ha megszáradt, tojásfehérjével. Tetejét vékony fakanál nyelével két helyen megbökjük, így a víztartalom el tud belőle távozni. Előmelegített sütőben sütjük.