Diós-mákos beigli a Desszertek kategóriában
A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk és beletesszük a porcukrot, az élesztőt, majd meleg helyre tesszük, amíg az élesztő fel nem jön a tetejére.
Ezután a liszthez öntjük és egy csipet sóval, 1 tojássárgával, majd összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük kb. fél órát. Közben elkészítjük a tölteléket.
A diót, vagy a mákot megdaráljuk, rátesszük a mazsolát és a reszelt citromhéjat. A cukrot másfél dl vízzel forrásig főzzük, majd ráöntjük a dióra, ill. a mákra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket. A jobb és a bal oldali szélét felhajtjuk és feltekerjük.
Felületét megkenjük tojássárgával, ha megszáradt, tojásfehérjével. Tetejét vékony fakanál nyelével két helyen megbökjük, így a víztartalom el tud belőle távozni. Előmelegített sütőben sütjük.