víz | 1.5 liter |
---|---|
sárgarépa | 1 darab |
vöröshagyma | 1 darab |
olaj | 3 evőkanál |
burgonya | 2 darab |
csiperke gomba | 15 dekagramm |
gerezd fokhagyma | 3 darab |
Knorr Házias Pörköltalap | 2 darab |
só | 2 csipetnyi |
Debreceni kolbász | 25 dekagramm |
őrölt kömény | 1 teáskanál |
zellergumó | 0.25 darab |
petrezselyemgyökér | 1 darab |
őrölt csemege paprika | 2 teáskanál |
Debreceni gombás gulyásleves a Levesek kategóriában
Pucoljuk meg és vágjuk finomra a vöröshagymát. Pirítsuk aranybarnára az olajon. Közben hámozzuk meg és kockázzuk össze a répát, petrezselymet, zellert. A fokhagymát aprítsuk. A megpirult hagymához dobjuk hozzá a kockázott zöldségeket és a fokhagymát. Lassú tűzön, 1-2 csipet sóval ízesítve pároljuk 3-4 percig.
Eközben hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockákra. A lábost húzzuk félre a tűzről, szórjuk a zöldségekre a fűszerpaprikát, keverjük el, adjuk hozzá a krumplit és röviden pirítsuk össze, majd öntsük fel 1.5 l hideg vízzel, forraljuk fel és adjuk hozzá a Knorr Házias Pörköltalap Ízesítőket. Közepes lángon, időnként megkeverve főzzük 10-12 percig.
Eközben vágjuk a Debrecenit félkarikákra és zsiradék hozzáadása nélkül, lassú tűzön kezdjük el pirítani egy serpenyőben. Vágjuk a gombát cikkekre, adjuk a Debrecenihez, és most már erős lángon pirítsuk további 3-4 percig. Az egészet adjuk a leveshez és rottyantsuk össze.
A Debreceni kolbász sósságától függően, kóstolás után, Delikát vagy só hozzáadásával korrigálhatjuk az ízeket. Friss, aprított petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.
Tipp: főzés közben tehetünk bele egy fél zöld vagy akár hegyes erős paprikát is. Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt is.