Darált húsos pite (pie)
Darált húsos pite (pie)
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 2 dekagramm
  • sárgarépa - 1 darab
  • vöröshagyma - 1 darab
  • tojás - 2 darab
  • olaj - 3 evőkanál
  • finomliszt - 18 dekagramm
  • só - 1 teáskanál
  • Főzőtejszín - 2 dl
  • friss kakukkfű ág - 1 darab
  • sűrített paradicsom - 2 evőkanál
  • darált marhahús - 40 dekagramm
  • frissen reszelt gyömbér - 1 teáskanál
  • húsos füstölt szalonna - 8 szelet
  • jéghideg víz - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a hideg Ramával nagyon gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon akkora (kb.30 centis) kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 26-27 centi átmérőjű, alacsony peremű, kikent formát kényelmesen kibélelhessük vele úgy, hogy pereme is legyen. A tésztát villával megszurkáljuk, nehogy sütés közben felpúposodjon.
  3. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 8 perc alatt elősütjük.
  4. A hagymát és a répát megtisztítjuk, az előbbit finomra vágjuk, az utóbbit lereszeljük. Az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk rajta. Először a húst adjuk hozzá, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd belerakjuk a répát is. Pár percig együtt pároljuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a gyömbérrel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tejszínben elkevert tojássárgáját és a sűrített paradicsomot is. Éppen csak egyet forralunk rajta, azután egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk.
  5. A szalonnaszeleteket a tetejére rakjuk (befedjük vele a pitét) majd forróra előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb.30 perc alatt megsütjük.
  6. Amikor kész, kakukkfű levélkéket szórunk rá és forrón tálaljuk. Sok-sok zöldsalátát kínálunk hozzá.