Feltöltve:

Csülök pékné módra

timer 90
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 4

Hozzávalók

az előfőzéshez

Knorr Erőleveskocka3 darab
fekete bors13 szem
vöröshagyma (közepes, cikkekre vágva)1 darab
fokhagyma (megtisztítva, gerezdekre szedve)1 darab
babérlevél4 darab

A sütéshez

fokhagyma2 darab
vöröshagyma (közepes)5 darab
Delikát ételízesítő4 teáskanál
bors ízlés szerint (őrölt)
salátaburgonya2 kilogramm
olaj3 evőkanál
sör0.5 liter

A Csülök Pékné módra, fenséges és hamisítatlan magyar fogás, annak ellenére, hogy francia eretettel bír. Francia pékek készítették először, így az étel elnevezése is rögtön értelmet nyer. Kenyérsütés után a még meleg kemencébe tolták a csülköt, zsírt öntöttek alá, pecsenyelével locsolgatták és ropogósra sütötték. Bonyolultnak hangzik, pedig igazából egyszerű az elkészítése. Az viszont tény és való, hogy kissé időigényes, hiszen a csülköt elő kell főzni mielőtt a krumplival és hagymával, fűszerekkel együtt a sütőbe toljuk, hogy megszülessen a fenséges lakoma. Készíthetjük akkor is, ha marad egy kis csülök a bablevesből, így a maradékot is okosan felhasználjuk.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Forraljunk fel bő 1 liter vizet, adjuk hozzá a Knorr Erőleves kockákat, a borsszemeket, a szeletelt vöröshagymát, 1 fej hámozatlan, félbevágott fokhagymát és babérleveleket.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Tegyük bele az egész csülköt és lassú tűzön főzzük 2 órán keresztül.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A csülköt még melegen csontozzuk ki, majd vágjuk 4 közel egyforma darabra. (a csülök főzőlevét tegyük el, remek alaplé például egy májgombóc leveshez, a sósságára ügyeljünk)

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A csülök darabok húsos felét szórjuk meg kevés Delikáttal, kenjük be 1 fej (6-7 gerezd) zúzott fokhagymával.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    A burgonyát, vöröshagymát vágjuk cikkekre, a maradék 1 fej (6-7 gerezd) fokhagymát szeletekre. A burgonyát ízesítsük 3 tk Delikáttal, őrölt borssal, keverjük át alaposan az olajjal.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    A csülköket egy tepsiben középre rendezzük, rakjuk köré a fűszeres burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    180 °C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük 15 percig, majd a fóliát levéve, időnként (kb. negyedóránként) sörrel meglocsolgatva 45 perc alatt ropogósra sütjük.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Tojásos mini töltött hús

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 2

Lecsós szelet

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 4

Pácolás

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pácolt húsok sütése

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 0

Milánói sertésborda

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 1

Szecsuáni hagymás sertés

timer 25"
mood Közepes
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre