Csülök pékné módra
Csülök pékné módra
  • timer190 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • burgonya - 1 kilogramm
  • Knorr Erőleveskocka - 3 darab
  • sör - 1 dl
  • hagyma - 1 darab
  • disznózsír - 1 evőkanál
  • csülök - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. A nyers csülköt vágjuk 4 nagyobb darabra. Az erőleves kockákat nyomkodjuk el 2 evőkanál olajban, majd lazítsuk fel még kb. 2 evőkanállal. Alaposan kenjük be vele a csülök darabokat. Tegyük el fél órára, de ha tehetjük, akkor több órára is, akár egész éjszakára.
  2. Tegyük a csülökdarabokat egy hőálló tálba. Öntsünk alájuk egy dl sört, vagy vizet. Tegyük melléjük a fokhagyma gerezdeket. (Legjobb, ha cserépedényt, ún. római tálat, vagy Pataky-tálat használunk.) Fedjük le alufóliával.
  3. Tegyük 175 fokos sütőbe és süssük kb. 2 órán keresztül. Ellenőrizzük időnként, mert a hús kora és minősége miatt változhat a sütési idő.
  4. Mikor a csülök majdnem megpuhult teljesen, akkor tegyük alá a meghámozott és cikkekre vágott burgonyát, illetve a felkarikázott hagymát. A krumpli így a húsból kisült szaftban lesz, amely elég sós, nem kell külön sóznunk. A csülköket tegyük a krumplira bőrrel fölfelé.
  5. Tegyük vissza a sütőbe lefedetlenül. Emeljük a hőt 190-200 fokra. Süssük további fél órát, illetve addig, amíg a krumpli is szépen megsül. Tálaljuk savanyúsággal.