Csülkös pogácsa
Csülkös pogácsa
  • timer120 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • apróra darabolva fehér csokoládé
  • friss élesztő fele

A tésztához

  • főtt, füstölt csülökhús - 25 dekagramm
  • tejföl - 2 evőkanál
  • tojássárgája - 1 darab
  • juhtúró - 15 dekagramm
  • fokhagyma - 2 gerezd
  • őrölt feketebors - 0.5 teáskanál
  • só - 1 teáskanál
  • finomliszt - 50 dekagramm
  • élesztő - 2.5 dekagramm
  • tej - 1 dl
  • Rama sütőmargarin - 25 dekagramm

A lekenéshez

  • tojásfehérje - 1 darab

A nyújtáshoz

  • finomliszt - 1 darab

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és a puha margarint elmorzsoljuk benne. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a juhtúróval, a tojássárgával, meg annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy az edény falától elváljon. A főtt, füstölt csülköt apróra vágjuk, a tésztába dolgozzuk, majd letakarjuk, és meleg helyen kb. 50 percen át kelesztjük. Meglisztezett gyúrólapon 2-3 centi vastagságúra ellapítjuk, és egy meglisztezett, 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát összegyúrjuk, majd kiszaggatjuk, így nem vész kárba. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, nem túl szorosan, hogy legyen helyük megnőni, a tetejüket félig felvert tojásfehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C), kb. 14 perc alatt megsütjük.