Csülkös pacalpörkölt
Csülkös pacalpörkölt
  • timer435 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • vöröshagyma - 400 gramm
  • babérlevél - 2 darab
  • fokhagymagerezd - 3 darab
  • Knorr Házias Pörköltalap - 2 darab
  • köménymag - 1 teáskanál
  • csülök - 1 kilogramm
  • őrölt édes paprika - 1 evőkanál
  • kacsazsír - 1 evőkanál
  • pacal - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. A hagymát félszeletekre vágjuk. Nem szükséges kisebbre, hiszen a nagyon hosszú főzési idő alatt szétfő teljesen. Forrósítsunk föl egy vastag aljú lábosban kacsa- vagy disznózsírt. Ebben dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a két babérlevelet is.
  2. Ha kezd a hagyma kicsit pirulni, akkor adjuk hozzá a csíkozott pacalt. Először magas hőmérsékleten kezdjük párolni, majd mikor kezd levet ereszteni, vegyük lejjebb a lángot és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Amennyiben szükséges, öntsünk alá mindig egy kevés vizet, de sose lepje el a pacalt. Így főzzük kb. 4 órán keresztül, míg elkezd puhulni egy kicsit.
  3. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott csülökhúst. Keverjük át, és újra nagyobb lángon kicsit pirítsuk át. Ha kezd levet engedni és kezdi elfőni a levét, akkor vegyük le a lángot. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és a köménymagot. Fedő alatt pároljuk tovább még kb. fél órát. Kavargassuk meg időnként, hogy ne ragadjon le. Egy kicsi vízzel mindig pótolhatjuk, de ne sokkal, a szaft mindig maradjon sűrű.
  4. Ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a Knorr Pörkölt alapot is. Keverjük el jól és folytassuk a főzést lassú tűzön fedő alatt további 2- 2 és fél órán keresztül.. A főzés vége előtt ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. (Az Alföld egyes részein, ahol nagy hagyománya van a pörköltfőzésnek, a fűszerpaprikát csak a főzés vége előtt fél-egy órával teszik bele, hogy minél frissebb íze maradjon. Úgy tartják, hogy hosszú főzési idejű pörköltekben a paprika íze „kifárad”, ha túl hamar adjuk az ételhez.) Ha kellően puha a hús és a pacal, akkor tálaljuk főtt burgonyával, vagy egyszerűen csak friss fehér kenyérrel és erős paprikával.