víz | 1 bögre |
---|---|
Ráma | 9 dekagramm |
finomliszt | 1 bögre |
tojás | 3 darab |
cukor | 0.5 bögre |
---|---|
tojássárgája | 3 darab |
liszt | 2 evőkanál |
tej | 1 bögre |
darabolt étcsokoládé | 5 dekagramm |
narancslikőr (1-2 csepp rumaromával ízesítve) | 1 evőkanál |
olvasztott csokoládé | 17 dekagramm |
---|---|
olaj | 1 evőkanál |
Csokoládés profiterol recept.
A Ramát és a vizet forraljuk fel. Ha a massza forrni kezd, keverjük hozzá a lisztet. Állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük, amíg a massza egynemű nem lesz és nem tapad a lábas falához.
A tűzről levéve egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, amíg a massza világos és fényes nem lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe, púpozott evőkanállal adagoljuk a keveréket. 200 °C-on 10 percig süssük.
Ezután vegyük a sütőt 180 °C-ra és további 10 percig süssük, vagyis amíg a tészta nem ropogós lesz, szép aranybarna színt nem kap. A fánkocskákba fúrjunk egy kis lyukat a tölteléknek.
A töltelékhez tegyük a cukrot és a tojássárgát egy edénybe, majd keverjük ki, amíg sűrű és világos nem lesz. Adjuk hozzá a lisztet, majd verjük amíg a hozzávalók jól elkeverednek.
Tegyük a tejet, a csokoládét és a likőrt egy lábasba, közepes tűzön kevergessük, míg a massza egynemű nem lesz. Vegyük le a lábast a tűzről és tartalmát lassan keverjük a tojássárgás masszához.
Tegyük vissza a tűzhelyre és közepes tűzön, állandó kevergetés mellett melegítsük, míg a massza besűrűsödik. Vegyük le a lábast a tűzről, fedjük le, majd tegyük félre, hogy kihűljön.
A tölteléket tegyük egy keskeny, nyomócsővel ellátott habzsákba és nyomjuk a tésztákba. A profiteroleok tetejét mártsuk az olvasztott csokoládéba és tegyük tortarácsra, míg a máz megdermed.