Csokoládés panettone
Csokoládés panettone
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • langyos tej - 1.5 dl
  • élesztő - 5 dekagramm
  • cukor - 7.5 dekagramm
  • liszt - 50 dekagramm
  • tojás - 1 darab
  • tojássárgája - 4 darab
  • narancs lereszelt héja - 1 darab
  • vaniliaaroma - 1 teáskanál
  • Ráma - 15 dekagramm
  • csokoládé - 15 dekagramm
  • mogyoró - 5 dekagramm

Elkészítés:

  1. Meglangyosítunk fél dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és az 1 tk. cukrot, majd 10 percig pihenni hagyjuk. Kikenünk egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és a pereméhez dupla rétegben hozzáragasztunk sütőpapírt úgy, hogy kb. 10 cm-rel magasabb legyen, mint a forma. Így kapjuk meg az olaszok magas, kis átmérőjű panettone-formáját. Összedolgozzuk a felfuttatott élesztőt 15 dkg liszttel, a maradék tejjel és 30 percig kelesztjük. Ekkor belekeverjük a maradék lisztet, a cukrot, a tojást, a tojássárgáját, a narancshéjat, a vaníliaaromát, a lágy Ramát, egy csipet sót és a kézi robotgép dagasztóbetétjével alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha szép fényes és hólyagos. Letakarjuk és 45 percig kelesztjük. A csokoládét és a mogyorót összevagdaljuk. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, közben beledolgozzuk a csoki- és mogyoródarabokat. Az előkészített formába tesszük és letakarva még 15 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, majd a kalácsot kb. 50 percig sütjük.