Feltöltve:

Csokis muffin (alaprecept)

timer 35
mood Könnyű
person 10 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

a muffinhoz (kb 14db-hoz)

Rama Vajas Íz120 gramm
Cukor250 gramm
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
Tojás2 darab
Liszt270 gramm
kakaópor30 gramm
Dr. Oetker Sütőpor1 kiskanál
tej100 milliliter
dió, mazsola, gyümölcs, csoki, stb (egyéni fantáziára bízva)

A tetejére

mascarpone250 gramm
porcukor4 evőkanál
kakaópor (opcionális)50 gramm
habtejszín180 milliliter

Sütéshez

Sütési idő 25 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája muffinforma (papírkapszlikkal bélelve)

A csokis muffinról
A csokis muffin fénykorát éli, és nem valószínű, hogy hamar kimegy a divatból. A muffinok között a csokis muffin az egyik legnépszerűbb. Számtalan elkészítési módját ismerjük. A csokis muffin készülhet sima csokis tésztából, töltelék és csoki darabok nélkül is. Csokis muffinnak nevezzük azt a muffint is, amelynek a tésztája sima, nem ízesitettük és színeztük kakaóval, de csokidarabok vannak benne. Ennek a két csokis muffinnak van egy közös változata is. Ez az, amikor a tészta is csokis, és csokidarabkák is vannak benne. Ez a desszert mindenhol nagy kedvenc, mert nagyon egyszerű elkészíteni, 20 perc alatt megsül, és nagyjából ennyi idő alatt el is fogy. Ha igazi csokoládéfanatikusok vagyunk, nyugodtan tehetünk a csokis muffinunk tetejére csoki öntetet is. Csoki imádóknak kötelező. Készíthetünk duplacsokis muffinokat is, kétféle csoki hozzáadásával. Ez lehet: tejcsokoládé, étcsokoládé, fehércsokoládé, de akár mogyorós vagy bármilyen más ízesített csokoládé is. Ha rusztikus hatású csokis muffint szeretnénk készíteni, akkor a tésztáját keverjük minél hígabbra. Azért nem fog szétfolyni a keverék, mert az első 5-7 percben egy kéreg sül a muffin tetejére, ami nem engedi szétterülni, de ahogy sül és emelkedik a tészta, a tetején lévő kéreg megreped, rusztikus hatást eredményezve. Ez a fajta elkészítési mód különösen kedvelt, mert a tészta könnyed, és nem telíti el az ember gyomrát annyira. A csokis muffin elkészítésének millió módja van, de érdemes mindegyiket kipróbálni.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A muffin sütőformákat béleljük ki papírkapszlikkal.

  2. 2. lépés

    A puha Rama Vajas Ízt keverjük habosra a cukorral és vaníliás cukorral. Egyenként keverjük bele a tojásokat is.

  3. 3. lépés

    A kakaóporral és sütőporral átszitált lisztet 2-3 részletben, felváltva a tejjel keverjük hozzá, úgy, hogy a lisztet keverjük hozzá utoljára. Ne keverjük túl (sokáig) a tésztát. Ízlés szerint forgassunk bele magokat, mazsolát, esetleg csokidarabokat.

  4. 4. lépés

    Osszuk el a masszát a muffinformákban, kétharmadig töltve azokat. Előmelegített sütőben süssük 20-25 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e.

  5. 5. lépés

    A tetejükre készíthetünk mascarponés vagy csokis-mascarponés tejszínhabot. Ehhez a mascarponét a porcukorral (és ízlés szerint a kakaóporral) keverjük simára egy habverővel. Öntsük bele a habtejszínt is, és keverjük addig, amíg már nem folyós, hanem habos állagot érünk el. Kanállal vagy habzsákból nyomva díszítsük vele a muffinok tetejét. Megszórhatjuk kakaóporral, színes cukorkákkal, csokoládédarabokkal.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem