Feltöltve:

Csokis-karamellás diótorta

timer 90
mood Közepes
person 8 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A tésztához

apróra tört dió120 gramm
Rama Vajas Íz250 gramm
cukor200 gramm
Dr. Oetker Aroma vanília2 teáskanál
tojás4 darab
Dr. Oetker Sütőpor1.5 teáskanál
liszt190 gramm
0.5 teáskanál
tej80 milliliter
feketekávé (el is maradhat)2 evőkanál

a karamellizált dióhoz

dió100 gramm
Rama Vajas Íz15 gramm
kristálycukor1.5 evőkanál
víz1 evőkanál

a párizsi krémhez

habtejszín100 milliliter
cukor100 gramm
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
kakaópor50 gramm
étcsokoládé50 gramm
Rama Vajas Íz250 gramm

a fehércsokis krémhez

Fehércsokoládé80 gramm
mascarpone250 gramm
habtejszín200 milliliter
Dr. Oetker Habfixáló1 csomag

A karamellszószhoz

cukor100 gramm
Rama Vajas Íz50 gramm
habtejszín60 milliliter
1 csipetnyi

A díszítéshez

csokoládé50 gramm
karamellizált dió

Sütéshez

Sütési idő 30 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 20cm-es magasfalú tortaforma (vagy 3 db 20cm-es tortaforma)

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
    A csatos tortaforma oldalát vékonyan kenjük ki Rama Vajas Ízzel, az aljára pedig helyezzünk sütőpapírt (ha 3 tortaformában sütjük a lapokat, akkor mindegyik tortaformát készítsünk elő eszerint).
    Szitáljuk át a sütőporral elkevert lisztet.

  2. 2. lépés

    A diót pirítsuk meg egy kevés olvasztott Rama Vajas Ízen, majd törjük apróra (fontos, hogy apróra tört legyen, hogy a darabkák ne süllyedjenek le a tészta aljára).

  3. 3. lépés

    A puha Rama Vajas Ízt és a cukrot keverjük habosra elektromos habverővel. Adjuk hozzá a vanília kivonattal elkevert tojásokat. Ezután a sütőporos liszt felét, a sót, majd a tejet (és a kávét, ha szeretnénk), végül pedig a maradék lisztet. Legutoljára keverjük hozzá a megpirított és apróra tört diót!

  4. 4. lépés

    Öntsük a masszát az előkészített formába (vagy osszuk el a három előkészített formában, ha külön sütjük a lapokat). Simítsuk el a tetejét, a közepétől kissé a szélek felé simítva a masszát, hogy sütéskor ne emelkedjen meg a tésztánk közepe.
    Süssük előmelegített sütőben 160°C-on kb. 30-35 percig (ha külön-külön sütöttük a lapokat, akkor a sütési idő lerövidül, kb. 20 perc után nézzünk rá a tortára). Ha a tészta közepét óvatosan benyomjuk és a tészta visszaugrik, akkor jó.

  5. 5. lépés

    Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és kb. 1 perc múlva csatoljuk le a forma oldalát és borítsuk a tésztánkat rácsra. Hűtsük ki teljesen.
    Amennyiben egyben sütöttük, a kihűlt piskótát vágjuk vízszintesen 3 egyforma lapra.

  6. 6. lépés

    A karamellizált dióhoz a diót pirítsuk meg egy kevés olvasztott margarinon, vigyázva, hogy ne égjen meg.
    A cukrot a vízzel főzzük sziruppá, majd keverjük bele a diót és a kevés Rama Vajas Ízt.
    Borítsuk egy margarinnal kikent fém tálcára – így majd könnyen eltávolítható lesz.
    Ha kihűlt, késes aprítóval vagy sodrófával törjük apró darabokra. Tegyünk félre egy keveset a torta díszítéséhez.

  7. 7. lépés

    A csokis (párizsi) krémhez forraljuk a tejszínt a cukrokkal 110°C-ig, egészen addig amíg a cukor felolvad.
    Ezután keverjük hozzá az átszitált kakaóport, majd az apróra tört csokoládét is. Keverjük krémünket teljesen simára.
    Apró kockánként - azért, hogy ne hűtsük le nagyon - keverjük bele a Rama Vajas Ízt is. Keverjük krémünket ismét simára, majd hideg vízbe téve a lábast, gyakran kevergetve hűtsük ki. Be fog sűrűsödni és kenhető állagú lesz.

  8. 8. lépés

    A fehércsokoládés krémhez a fehércsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd tegyük félre hűlni. A mascarponét keverjük habosra a szobahőmérsékletűre hűlt fehércsokoládéval. A habtejszínt verjük keményre a habfixálóval. Forgassuk a mascarponés masszába a tejszínhabot.

  9. 9. lépés

    A karamellszószhoz a cukrot egy lábasban olvasszuk fel teljesen, majd kis kockánként keverjük bele a puha Rama Vajas Ízt. Melegítsük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a cukros keverékhez. Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a sót is.

  10. 10. lépés

    A torta összeállítása következik.
    Az első tortalapra kenjünk a csokoládékrémből, majd erre egy vékonyabb réteg fehér krém kerül, és végül szórjuk meg egy kevés karamellizált dióval.
    Helyezzük rá a második tésztalapot, melyre szintén a csokoládékrém, a fehércsokoládé krém és karamellizált dió kerül. Tegyük rá az utolsó tésztalapot is, majd az egészet tegyük hűtőbe 5-10 percre.
    Vékonyan kenjük körbe a maradék fehércsokoládé krémünkkel, majd tegyük ismét hűtőbe 10 percre.
    Tortánkat díszítsük a megmaradt karamellizált dióval, csokoládéforgáccsal és a karamellszósszal.

  11. 11. lépés

    A csokoládéforgácsot többféleképpen is elkészíthetjük. Legegyszerűbb módja, ha egy zöldséghámozót egy tábla csokoládé hátoldalán végighúzunk, és így forgácsokat kapunk. A másik módja, hogy a csokoládé két harmadát felolvasztjuk, és ebbe keverjük a maradék egy harmadot, amíg teljesen simára olvad. Ezután, kenjük az olvasztott csokoládénkat egy márványlapra vagy sütőpapírra. Egy kicsit hagyjuk szilárdulni, majd egy spatulával vagy késsel határozott mozdulattal magunktól elfelé tolva kaparjuk fel a csokoládét. Az így kapott gyűrött hatást keltő csokoládé darabokat helyezzük óvatosan tortánk tetejére.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Vaníliás-mákos keksztorta

timer 310"
mood Könnyű
thumb_up 1

Citromtorta

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0

Mákos guba torta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vörösbársony torta

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lúdláb torta

timer 240"
mood Könnyű
thumb_up 2

Linzertorta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Laktózmentes Kókusztorta

timer 180"
mood Nehéz
thumb_up 0

Laktózmentes gesztenyetorta

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 1

Laktózmentes diótorta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 2

Laktózmentes Kókusztorta

timer 360"
mood Nehéz
thumb_up 8