Csirke gyros pitával
Csirke gyros pitával
  • timer140 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • víz - 3 dl
  • csirkemell filé - 60 dekagramm
  • tejföl - 5 dl
  • olaj - 1 dl
  • paradicsompüré - 1 evőkanál
  • cukor - 1 teáskanál
  • olíva olaj - dl
  • finomliszt - 50 dekagramm
  • só - 1 teáskanál
  • ketchup - 2 dl
  • kígyóuborka - 1 kilogramm
  • Knorr Gyros alap Fokhagymás öntettel - 1 csomag
  • élesztő - dekagramm
  • csípős paprikakrém - 1 teáskanál
  • 6%-s vörösborecet - dl
  • fokhagyma gerezd - 2 darab
  • görög joghurt - 4 dl

Elkészítés:

  1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A páchoz valókat az olajjal összekeverjük és a húsra öntjük. Jól átforgatjuk, majd letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át érleljük.
  2. Tzaziki Közben elkészítjük a tzazikit. Ehhez először az tejfölt és a joghurtot összekeverjük. Az uborkát kimagozva lereszeljük, alaposan besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. A tejfölös joghurtot keverőtálba öntjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk és a fokhagymát belereszeljük, végül a jól kicsöpögtetett és kicsavart uborkát is beleforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben jól behűtjük.
  3. Pita tészta A pitához a lisztet tálba töltjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Megsózzuk, a langyos vízzel bedagasztjuk. Akkor jó ha az edény falától elválik, de egy kicsit keményebb legyen, mint a pizza, vagy a kelt tészta.
  4. Letakarva, langyos helyen 20-45 percig kelesztjük. Ezután nedves kézzel, kisebb öklömnyi darabokra szaggatjuk. Letakarva, újabb 20-45 percig kelesztjük.
  5. A cipókat, lisztezett deszkán kistányérnyi kerek lappá lapítjuk. Fontos, hogy a közepét ne nyomkodjuk meg, mert akkor nem puffad fel, nem lesz zsebe.
  6. A szélét azonban tekerésekkel körbe megnyomkodjuk. Nagyon forró s sütőben (kb. 250°C) kb. 5 percig sütjük.
  7. A pácolt csirkét forró rostlapon, vagy serpenyőben megsütjük.
  8. A mártásokhoz valókat összekeverjük.
  9. Tálaláskor a pitákat félbevágjuk, a fölszeletelt zöldségekkel és a csirkével megtöltjük, a mártásokkal meglocsoljuk, tányérra rakjuk, majd a tzazikivel és esetleg frissen sült hasáb burgonyával körítjük.