Csikóstokány
Csikóstokány
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 3 dl
  • paradicsom - 1 darab
  • vöröshagyma - 10 dekagramm
  • füstölt szalonna - 15 dekagramm
  • liszt - 3 dekagramm
  • sertés comb - 70 dekagramm

Elkészítés:

  1. A hagymákat pucoljuk meg, és vágjuk apró kockákra.
  2. A szalonnát vagdaljuk be a bőréig, majd egy mozdulattal válasszuk le a bőrét. Így a legkönnyebb felvágni a szalonnát.
  3. A sertéshúst mossuk meg, és vágjuk egyenletesen vékony csíkokra.
  4. A paradicsomot vágjuk kis kockákra.
  5. A szalonnát tegyük egy serpenyőbe és pirítsuk üvegesre, közben kavargassuk állandóan.
  6. Majd tegyük rá a hagymát, pirítsuk azt is meg és rögtön jöhet rá a hús is.
  7. A hús minden oldalát fehérítsük ki (addig süssük és kevergessük, míg mindenhol kifehéredik), sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről, és szórjuk meg pirospaprikával, keverjük jól el, és szórjuk rá az apróra vágott paradicsomot.
  8. Öntsük fel egy kis vízzel, és főzzük puhára. Ne öntsünk rá egyszerre sok vizet, inkább ha elfőtte a levét, többször öntsünk rá kicsit.
  9. Míg a hús megpuhul, készítsük el a habarást. A lisztet keverjük el egy kis hideg vízzel csomómentesre, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük össze, majd egy kis levet a húsról (hőkiegyenlítünk), és ezt az egészet öntsük gyakori kevergetés mellett a húsra.
  10. Ezután még 3-4 percig forraljuk, közben sűrűn kevergessük, és kész is.