Cseresznyés tejszín kupola
Cseresznyés tejszín kupola
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Krémhez

    • hideg habtejszín - 500 gramm
    • instant zselatin fix - 2 csomag
    • tej, vagy szójatej - 250 milliliter
    • porcukor - 100 gramm
    • cseresznyelikőr - 2 evőkanál

    Tésztához

    • búzaliszt - 100 gramm
    • porcukor - 25 gramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • víz - 1 evőkanál
    • lágy Rama - 75 gramm

    Cseresznye szószhoz

    • friss cseresznye - 200 gramm
    • étkezési keményítő - 2 teáskanál
    • porcukor - 50 gramm
    • víz, vagy cseresznyelé - 100 milliliter

    Elkészítés:

    1. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük. A cseresznyét a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk. A krémhez a 2 tasak zselatin fixet a tejhez adjuk, és jól elkeverjük. A cukrot a likőrrel elkeverjük, hozzáadjuk a tejhez, majd hűtőbe tesszük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a már sűrűsödő tejbe. A krémet hideg vízzel kiöblített kávéscsészékbe töltjük, 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A tésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd kb. 8 cm átmérőjű lapokat szaggatunk belőle. A lapokat egy villával többször megszurkáljuk, majd az előkészített tepsibe fektetjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztát megsütjük. Alsó és felső sütés: kb. 200 °C, sütési idő: kb. 10 perc. A megsült tésztát a sütőpapírral együtt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A hűtőből kivéve a krémet a csészékből kifordítjuk, és a tésztalapocskákra helyezzük. Az étkezési keményítőt a cukorral elkeverjük, és kevés víz, vagy cseresznyelé hozzáadásával sima masszává keverjük. A maradék cseresznyelevet az előkészített gyümölccsel együtt állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítős masszát. Az elegyet rövid időre újra forrásba hozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A tortácskákat a még langyos cseresznye szósszal megrakva tálaljuk.