Cseresi halászlé szabad tűzön
Cseresi halászlé szabad tűzön
  • timer90 perc
  • moodNehéz
  • person10 fő

Hozzávalók:

  • paradicsom - 3 darab
  • vöröshagyma - 50 dekagramm
  • olaj - 2 evőkanál
  • paprika - 2 darab
  • pirospaprika - 3 evőkanál
  • Knorr Halászlékocka - 3 darab
  • paprikalekvár - 2 evőkanál
  • tükörponty - 2 kilogramm
  • halaprólék - 50 dekagramm

Elkészítés:

  1. A halat tisztítás és filézés után szétválogatjuk. Az apró részeket tesszük a nagy bográcsba, a szeleteket külön egy tálba. A bográcsba a halhúsra annyi vizet töltünk, hogy jól ellepje, majd a lángoló, lobogó, jó parazsas tűzre tesszük forralni. Vigyázzunk a tűz folyamatosságára, hogy egyenletes forrásban legyen a hallé. Közben a szeleteket beirdaljuk, egészen a bőréig, az esetleges szálkák is minél apróbbak legyenek, majd bepácoljuk. A mélyebb tálba a halszeletekre szórjuk a 2 kanál pirospaprikát, 2 kanál olajat és a sót. Kézzel összekeverjük, vigyázva, hogy a szeletek ne essenek szét, de a pác mindenhol bevonja, majd a főzés alatt állni hagyjuk. A forrásba levő halléhez adjuk az aprított vöröshagymát, a 3 kanál pirospaprikát, a kockázott paradicsomot, a paprikát, és a halászlé kockákat. Addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús, közben megkeverjük.
  2. Levesszük a tűzről és egy paradicsompasszírozó nagy lyukú tárcsáján átpasszírozzuk. Vigyázzunk a hegyes csontokra és a forró lére, nehogy balesetünk legyen. Minden részét felhasználjuk, így lesz megfelelően krémes és sűrű a halászlé. Visszatesszük a bográcsba a tűz fölé és a levet 5 l-re egészítjük ki. A forrásban levő halászléhez adjuk a pácolódott szeleteket, majd 15-20 perc alatt készre főzzük. Megkóstoljuk és ha szükséges, ízlés szerint sózzuk.
  3. A tüzet széthúzzuk a bogrács alatt, ekkor már nem forraljuk, csak melegen tartjuk. Egyszemélyes kis bográcsokba tálaljuk, minden adagba 2 szelet halhúst is tegyünk. Házi, friss kenyérrel fogyasztjuk. Aki szereti az erőset, annak chili paprikát, frisset, vagy szárazat kínálunk mellé. Jóféle fehér borral evés közben és utána a torkunkat öblítjük.