Feltöltve:

Cseh kuglóf

timer 60
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A forma kikenéséhez

Ráma2 dekagramm
zsemlemorzsa2 evőkanál

A tetejére

porcukor1 darab

-

Ráma12.5 dekagramm
porcukor14 dekagramm
vaníliás cukor2 csomag
Tojás2 darab
citrom reszelt héja1 darab
finomliszt30 dekagramm
Sütőpor1 csomag
tej + 2 evőkanál2 dl
keserű kakaópor1 csapott evőkanál

A kuglófról

A kuglóf egy igazi békebeli klasszikus, melynek számtalan variációja létezik, és elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet! A kuglófforma kulcsfontosságú szerepet játszik a sütemény tökéletes elkészítésében, hiszen segít egyenletesen átsütni a tömör tésztás édességet. A klasszikus kuglóf számtalan európai országban megtalálható, és már-már szimbólummá nőtte ki magát, amely a boldog békeidőket és a kispolgáriság békéjét jelképezi. Ezekben az időkben a kuglóf tésztája élesztővel készült, azonban napjainkban a sütőpornak köszönhetően már kevert tésztából is könnyedén elkészíthetjük ezt a süteményt. Ezt a klasszikus édességet régen bordázott cserépedényben készítették, ám mára már vásárolhatunk alumínium vagy éppenséggel szilikon kuglóf sütőformákat is. Egy ízletes csokis vagy márványos kuglóf nagyszerű kísérője lehet a délutáni kávénak vagy teának, de akár reggelire is fogyaszthatjuk egy kis vajjal vagy lekvárral is. Ha van nehézsége a kuglóf készítésének, akkor az az, hogy szépen ki tudjuk szedni a formából. Ennek érdekében jól alaposan be kell vajazni és lisztezni a formát, mielőtt behelyeznénk a sütőbe! Ez alól kivételt jelent persze a szilikonforma, amelyet nem szükséges így felkészíteni a kuglófsütésre. A kihűlt, kész kuglófot csokoládéval, porcukorral vagy akár magvakkal és kókuszreszelékkel is díszíthetjük. Akár még születésnapi tortát is készíthetünk belőle, és spirálisan gyertyákat rakhatunk a tetejére, vagy szúrhatunk bele csillagszórót is!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A Ramát éppen csak felolvasztjuk, ne legyen meleg. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját hozzáadjuk, majd 1-2 perc alatt jól kikeverjük. A jól megmosott és szárazra törölt citrom héját belereszeljük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk és 2 deci tejet ráöntünk, majd jól kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan az előzőekbe forgatjuk, majd elfelezzük. A kakaóport 2 evőkanál tejben simára keverjük és az egyik masszához adjuk. A kétszínű tésztát 2-3 mozdulattal egymásba forgatjuk, de véletlenül se keverjük össze teljesen, mert csak így lesz szép, amikor szeleteljük. Egy kuglófformát Ramával kikenünk, zsemlemorzsával behintünk és a tésztát beletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 40-45 percig sütjük. 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy rácsra borítjuk, így hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt porcukorral behintjük, majd cikkekre vágjuk. Langyosan is nagyon finom.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0