Feltöltve:

Császármorzsa

timer 230
mood Könnyű
person 3 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

a császármorzsához

búzadara125 gramm
Liszt85 gramm
1 csipetnyi
porcukor4 evőkanál
tej250 milliliter
Tojás2 darab
mazsola50 gramm
Rama Vajas Íz30 gramm

A tetejére

lekvár (ízlés szerint)

Sütéshez

Sütési idő 30 perc
Edény, sütő formája serpenyő

A császármorzsáról
Smarni, daramorzsa, grízsmarni vagy németül Kaiserschmarrn. Vagyis császármorzsa. Osztrák eredetű, zsírban sült tészta édesség, desszert. Kétféle legenda ismert a császármorzsa eredetével kapcsolatban. Az egyik szerint Erzsébet magyar királynő, Sisi hercegnő szakácsa készítette a császári pár számára. A másik legenda szerint maga Ferenc József találta ki. A többféleképpen elkészíthető édesség, főételként is megállja a helyét. Készülhet csak liszttel, vagy csak búzadarával, de a legfinomabb császármorzsa elkészítéséhez mindkét hozzávalót érdemes használnunk. Kölesből is készíthetünk császármorzsát, így a diétázók is fogyaszthatják ezt a finomságot. Ha van hozzá kedvünk, egy kis citromhéjjal is megbolondíthatjuk. Aki szereti, mazsolát is tehet bele. Úgy kell bekeverni, mint egy sima süteménytésztát, és az állaga is hasonlóan fog kinézni. Ha minden hozzávalót összekevertünk, egy óráig állni hagyjuk a császármorzsát. Ezután beleboríthatjuk a nyers tésztát a serpenyőbe. Ami fontos, de érdekessége is egyben a császármorzsának, hogy magas lángon kell sütnünk. Ez azért lényeges, hogy a tészta széle odakapjon kicsit. Gyorsnak kell lennünk kevergetés közben, hogy ne égessük meg nagyon a tészta szélét, de közben a belseje is átsüljön. Ez a császármorzsa klasszikus elkészítési módja, de ha nincs sok időnk, elkészíthetjük a bögrés változatát is. Ennél a verziónál csak 10 percig kell állni hagyni a császármorzsát. Az elkészült császármorzsát hagyományosan baracklekvárral fogyasztjuk, porcukrot is szórhatunk rá, de természetesen akármilyen más lekvárral is tálalhatjuk.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A búzadarát, a lisztet, egy csipet sót, és 2 evőkanál porcukrot keverjünk össze egy tálban a fél liter tejjel. Tegyük 2-3 órára hűtőbe, hogy a búzadara megduzzadjon.

  2. 2. lépés

    A tojásokat válasszuk szét. A sárgákat a mazsolával együtt keverjük el a darás-lisztes-tejes masszával.

  3. 3. lépés

    Egy serpenyőben olvasszuk fel a Rama Vajas Ízt, és öntsük bele a tésztát. Pirítsuk egy darabig, majd egy fa lapáttal forgassuk meg. Ismét pirítsuk egy kicsit, majd forgassuk meg újra. Nem baj, ha szakad, a végén morzsás állagot kell kapnia. Ha már nem folyós a tészta, és elkezdett pirulni, szórjuk meg a maradék 2 evőkanál porcukorral, hogy az rákaramellizálódhasson. Ha megsült, szépen megprirult, morzsás állagú, akkor kész.

  4. 4. lépés

    Lekvárral (barack, málna, meggy vagy bármilyen más, amit szeretünk) vagy porcukorral tálaljuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem