tejföl | 2 dl |
---|---|
paradicsom | 10 dekagramm |
vöröshagyma | 10 dekagramm |
tojás | 4 darab |
füstölt szalonna | 3 dekagramm |
liszt | 4 dekagramm |
fűszer paprika | 10 gramm |
sertészsír | 3 dekagramm |
zöldpaprika | 18 dekagramm |
marha rostélyos | 80 dekagramm |
Csáki rostélyos a Főételek kategóriában
Először elkészítjük a Csáki-rostélyos töltelékét: egy lecsós tojást. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és serpenyőben, erős tűzön kiolvasztjuk a zsírját, megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát. Megsózzuk, kissé tovább pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd belekeverjük, a kockákra vágott paradicsomot. Röviden összepároljuk. Ha elkészült, ráöntjük a külön felvert, sózott egész tojásokat és sűrűbb rántottává szilárdítjuk. Hűlni hagyjuk.
Míg a töltelék hűl, a rostélyost vékonyra kiklopfoljuk, vigyázva, hogy ne szakadjon ki, sózzuk, őrölt borssal megszórjuk, majd hosszanti irányban vastagabban vagy vékonyan szétterítve elosztjuk a hússzeleteken a tölteléket. A hús két végét behajtjuk, és hosszában rúd alakúra göngyöljük, majd vékony zsineggel megkötözzük. Ha nem bízunk a zsineges kötözésben, tekerjük be alufóliába.
Kevés forró zsiradékon, minden oldalát elősütjük, végül az edényből kiszedjük. Ha alufóliában készítjük, az elősütés elmarad. A visszamaradt zsiradékban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, lehúzzuk a tűzről, gyorsan elkeverjük pirospaprikával és kevés vizet öntünk hozzá, sózzuk a párolólevet. Hozzáadjuk a maradék kockázott zöldpaprikát, paradicsomot, összeforraljuk. Visszatesszük a húst és fedő alatt, kis lángon pároljuk.
Időnként a rostélyosokat megforgatjuk, ha zsírjára pirult, a vizet pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, levéből kiszedjük, megvárjuk, még kissé kihűl, és a kötöző zsineget, alufóliát eltávolítjuk róla.
Párolólevet tejfölös habarással sűrítjük, jól kiforraljuk. Kóstoljuk meg és szükség szerint ízesítjük Delikáttal vagy egy pörkölt kockával, illetve az erős ízek kedvelői kevés darált cseresznyepaprikát is használhatnak, végül leszűrjük.
Tálalásakor a rézsútosan felvágott töltött húst, körbeöntjük a leszűrt paprikás mártással, köretként galuskát adunk.