Croassant
Croassant
  • timer160 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 35 dekagramm
    • natúr joghurt - 75 gramm
    • tej - 100 milliliter
    • cukor - 2 evőkanál
    • tojás - 1 darab
    • élesztő - 2.5 dekagramm

    A rétegezéshez

    • olvasztott Rama - 5 dekagramm

    A kenéshez

    • tojás - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt a tejben egy kis cukorral felfuttatom. Ha felfutott, az összes hozzávalót jól összedolgozom, hogy sima lágy tésztát kapjak. Eztán nyújtódeszkán, letakarva kelesztem. Amikor a tészta megkelt 8 egyenlő részre vágom. Pár perc pihentetés után egyenként kb. 15 cm átmérőjű kör alakú lapokká nyújtjuk a cipókat. Jó vékonynak kell lennie a tésztának, de ha jól dolgoztunk az elején, akkor most rugalmas tésztát kapunk, így nem fog elszakadni nyújtás közben. Nem baj, ha nem szabályos, szépen lehet formára igazítani őket a végén. Minden egyes lapot olvasztott Ramával kenünk meg, csak a legfelsőt nem. Amikor egymásra pakoltuk a rétegeket 1 órára hűtőbe tesszük. Az 1 óra elteltével az egészet egy óriási körré nyújtjuk 1 ujjnyi vastagra és felvágjuk 8 egyenlő cikkre. Ha valamit szeretnénk bele rakni (csoki, lekvár stb.), abba a részébe rakjuk, amit először feltekerünk. De aki jobban szereti megtölteni végig is kenheti a tésztát, vagy a csokit végig szórhatja rajta. Ez egy háromszög alakú tészta lesz, így a legnagyobb részébe töltjük a tölteléket és innen kezdjük el feltekerni a csúcs felé. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 25-30 percig, amíg szép piros nem lesz, addig sütjük.