Feltöltve:

Citromtorta

timer 120
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

cukor13 dekagramm
liszt20 dekagramm
Ráma10 dekagramm
tojás4 darab
porcukor1 evőkanál
habtejszín1.5 dl
citrom4 darab
narancs1 darab

Elkészítés

1. lépés

A lisztet a hideg Ramával és a porcukorral elmorzsolom. Hozzáöntöm a felvert tojást, ha kicsi a tojás, akkor az egészet, ha nagyobbacska, akkor csak a felét. Nagyjából összeállítom, nem kell teljesen. Egy kb. 30x30 cm-es területet lefedek folpack fóliával.

2. lépés

Lapos korongot formázok belőle és így rakom hűtőbe, mert ha gombóc, akkor tovább tart, amíg kihűl. Így viszont elég neki 20 perc. Ha kihűlt, akkor kiveszem a hűtőből, a munkaasztalra rakom, a négy fóliacsücsköt leszedem róla, tehát kicsomagolom, de úgy, hogy alatta még mindig ott van az egész. Vágok még annyi fóliát, amennyi szépen ellepi, (legyen ugyanakkora, mint az alsó és a két fóliaréteg között szépen kinyújtom, jó vékonyra.

3. lépés

Nincs lisztezés, nincs szakadás. Zseniális, komolyan mondom. Rárakom a közepére a formámat és ha körülötte is van 1-2 centi, akkor pont jóra nyújtottam. Ez az adag elég az én 28 cm-es formámba, nagyon kevés tészta marad csak.

4. lépés

Leszedem a felső réteg fóliát, ez már nem fog kelleni, az alsónál fogva megfogom a tésztát és fejjel lefelé beleborítom a formába. Most az alsó réteg fólia felülre került, ezt még hagyom a tésztán, szépen beleegyengetem a formába a tésztát. A tésztára alufóliát helyezek, amire babot teszek, hogy ne púposodjon a tészta sütés közben és 180°C-on 20 percig sütöm.

5. lépés

Ha megsült, egy kevés felvert tojással, (amit lenyúlhatunk például a töltelékéből, vagy ha nagy tojással dolgoztunk, maradékot), megkenem a tésztát és még pár percre visszamegy a sütőbe. Ez azért kell, hogy a tojás elzárja a tészta pórusait és a tölteléktől ne legyen szottyos.

6. lépés

A töltelék elkészítése: a tojásokat felverem, kicsit félrerakok a tésztakenéshez, majd kikeverem a cukorral. Egy citrom héját belereszelem a tojásos keverékbe, majd ezt a citromot és másik két társát, valamint a narancsot is kifacsarom. Hozzáöntöm a tejszínt és összekeverem. Itt meg lehet kóstolni, hogy mennyire savanyú, ízlés szerint lehet még cukrozni.

7. lépés

A sütőt lehűtöm 160°C-ra, különben rántotta lesz az egészből. Most jön az összeállítás. Elő a tésztával, beleöntöm a citromos keverék felét. Kihúzom a sütőrácsot, ráhelyezem a félig megtöltött tésztát és már a sütőben öntöm bele a többi masszát, hogy ki ne lötykölődjön, majd óvatosan visszatolom.

8. lépés

Addig sütöm, amíg szép lesz a teteje, kb. 35-40 perc, de még kicsit mocorog, ha megrázom. Hűlés közben még szilárdulni fog.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem
 Laktózmentes karácsonyi keksz
Szerző: Anita Ács szerző:
Anita Ács

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 105"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem