Feltöltve:

Citromos pite

timer 70
mood Könnyű
person 10 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A tésztához

Rama Vajas Íz125 gramm
liszt250 gramm
porcukor90 gramm
1 csipetnyi
tojás1 darab
kevés tej, ha szükséges az összegyúráshoz

A töltelékhez

tojássárgája2 darab
tojás3 darab
1 csipetnyi
cukor200 gramm
citrom leve (kb 85ml)2 darab
citrom reszelt héja2 darab
Rama Vajas Íz75 gramm

A tetejére

cukor145 gramm
víz50 milliliter
tojásfehérje2 darab
1 csipetnyi
cukor15 gramm

Sütéshez

Sütési idő 45 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 23cm-es piteforma

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A Rama Vajas Ízt morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot és a sót.
    Adjuk hozzá a tojást is, és hideg felületen, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. Ha nem áll össze a tészta, lazítsuk egy kis tejföllel vagy tejjel.
    Nyújtsuk ki a tésztát és tegyük egy liszttel enyhén megszórt piteformába úgy, hogy a forma szélére is felérjen. Szurkáljuk meg villával, és tegyük hűtőszekrénybe 30 percre.
    Ha letelt a 30 perc, tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 20 percen keresztül, vagy amíg világosbarna lesz. Vegyük ki, és hagyjuk kicsit hűlni (a tésztát akár 1 nappal korábban is elkészíthetjük).

  2. 2. lépés

    A töltelékhez a 2 tojássárgáját és a 3 egész tojást egy csipet sóval, a cukorral, a citromlével és a citromok reszelt héjával tegyük egy lábasba, és közepes lángon folytonos keverés mellett sűrítsük be (kb. 80°C-osra melegítjük, nem tovább, nehogy a tojásból rántotta legyen). Miután besűrűsödött, vegyük le a tűzről és keverjük el benne a Rama Vajas Ízt is.

  3. 3. lépés

    A citromos tölteléket öntsük a kisült pitetésztára, majd toljuk vissza a 180°C-os sütőbe kb. 20 percre, amíg a széle megszilárdul, de a közepe még remegős marad.
    Miután ezt megtörtént, vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
    A tortánk tetejét tejszínhabbal vagy tojásfehérje habbal, illetve habcsókkal díszítsük.

  4. 4. lépés

    A tojásfehérje habhoz főzzünk cukorsziruppá 145g cukrot kb. fél deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os (ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alalkul).
    A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és 1 evőkanál cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is és verjük addig, amíg a hab szép fényes nem lesz, és megtartja a formáját (valamint amíg a tál oldala ki nem hűlt).

  5. 5. lépés

    A habot kenjük a torta tetejére, és szakácsfáklyával, vagy a sütőnk grill funkciójának segítségével pirítsuk meg pár perc alatt.
    vagy:
    A habcsókhoz a tojáshabot töltsük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle kisebb halmokat. Kb. 30-40 percen át, 100 C°-os sütőben süssük őket addig, amíg kiszáradnak és könnyen leválaszthatóak lesznek a papírról.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek