Feltöltve:

Chilis bab

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 2

Hozzávalók

darált marhanyak60 dekagramm
nyers hasaalja szalonna10 dekagramm
előfőzött vörös vesebab50 dekagramm
kockázott paradicsom konzerv2 doboz
sárga kaliforniai paprika1 darab
piros kaliforniai paprika1 darab
száraz vörösbor0.1 liter
marhahúsleves0.5 liter
vöröshagyma (nagy fej)2 darab
fokhagymagerezd6 darab
babérlevél2 darab
őrölt római kömény1 evőkanál
őrölt szegfűbors1 csapott mokkáskanál
morzsolt oregánó2 teáskanál
őrölt koriander1 csapott mokkáskanál
jalapeno paprika3 darab
cayenne bors vagy őrölt chilli1 teáskanál
natúr kakaópor2 teáskanál
őrölt fahéj1 csapott mokkáskanál
olaj4 evőkanál
1 evőkanál
őrölt bors, friss koriander levél darab

A Chilis bab szuper laktató, melengető téli étel, amelyet akár egy nappal a tálalás előtt is elkészíthetünk, hogy a benne lévő ízek minél jobban összeérjenek. Ideális nagy családi ebédekre, vacsorákra, partikra, baráti összejövetelekre. Az eredeti recept, amely nagyjából az 1800-as évek közepéről származhat, még sem babot, sem paradicsomot nem tartalmazott, csak szárított marhahúst, sót, borsot és chilli paprikát, amely igazából a jellegzetességét adta ennek a röviden "chilli"-nek (pörköltnek) nevezett ételnek. Persze azóta sokat fordult a világ ma számtalan változata van, de a legtöbbjükben megtalálható a vörösbab, sőt akár kukorica vagy más zöldségek is.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Egy lábosban 1 ek olajon a süssük ki az apró kockára vágott hasaalja szalonna zsírját.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát, és lassú lángon pirítsuk halvány sárgára.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Adjuk hozzá a kockára vágott kaliforniai paprikákat és pirítsuk össze.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Öntsük hozzá a paradicsomkonzerveket, fűszerezzük római köménnyel, oreganóval,
    korianderrel, szegfűborssal, őrölt chilivel, fahéjjal és a kakaóval.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Öntsünk hozzá 2 dl húslevest és lassú tűzön, félig lefedve főzzük 15 percig.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Ezalatt hevítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt tűzforróra. Öntsünk bele 3 ek olajat, és adjuk
    hozzá a szeletelt fokhagymát és a szeletelt jalapeno paprikát, röviden süssük a forró olajban, majd adjuk hozzá apránként a darált húst, hogy süljön, piruljon, ne főjön.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Sózzuk, borsozzuk. Az alaposan körbe sütött darált húst öntsünk fel a maradék 3 dl húslevessel, a vörösborral forraljuk össze. Keverjük hozzá az előfőzött babot, a paradicsomos fűszeres alapot.

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    Tegyük hőálló edénybe és előmelegített (180-200 fok) sütőben pároljuk készre, amíg a nagyja levét el nem fövi (kb. 20-25 perc).

  9. 9. lépés

    9. lépés képe

    Tálalás előtt fűszerezzük ízlés szerint őrölt borssal, tépett korianderlevéllel.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Csípős chili kukorica chipsszel

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Burritók palacsintából

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Chili con carne tortillában

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Mexikói chilis bab

timer 30"
mood Nehéz
thumb_up 4

Chilis bab

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Chilis bab

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Chilis bab

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Gyors chilis bab

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Chili con carne

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Lencsés chili

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Pulykás chilisbab

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Ördögi chilli

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lázár chilis babja

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 1

Mexikói chilis bab

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0