Burgonyaleves tárkonnyal és füstölt sonkával erdélyiesen a Levesek kategóriában
A sonkát felvagdossuk nagyobb kockákra. A burgonyát megpucoljuk és félre tesszük. A hagyma héját leszedjük, a paprikát megmossuk és kicsumázzuk.
Előveszünk egy nagyobb levesfőző fazekat és beletesszük a sonkakockákat. Csak kicsit sózzuk, mert a sonka önmagában elég sós. Rátesszük a hagymát egyben és a paprikát, majd a borsszemeket és a babérlevelet. Felengedjük jó sok vízzel és nagy lángon feltesszük főni. Ha a leve elfőtt, akkor mindig utána öntjük vízzel. Ha nem elég sós, még sózzuk.
Ha a sonkás lé felfőtt és a sonka kockák 2/3-ad részben megpuhultak, akkor jöhet bele a krumpli. Érdemes nagy kockákra vágni, hogy ne essen és ne főjön szét. 2-3 kiskanálnyi őrölt köményt is beleteszünk.