Feltöltve:

Brassói aprópecsenye

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 4

Hozzávalók

sertésszűz60 dekagramm
sárga héjú burgonya4 darab
fokhagymagerezd5 darab
füstölt kenyérszalonna8 dekagramm
Delikát ételízesítő1 evőkanál
petrezselyemzöld1 csokor
1 púpos kiskanál
őrölt bors2 csipetnyi

krumpli sütéshez

Olaj

Ahány ház, annyi brassói aprópecsenye. Mondhatnánk, hiszen rengeteg féle változata létezik, attól függően, hogy a családban az anyuka vagy nagymama éppen hogyan készítette. Ha az eredetét kutatjuk, akkor is bizony többféle legendával, elmélettel találkozhatunk. Azt azért talán biztosan állíthatjunk, hogy ez a főétel, a neve ellenére, nem brassóból származik. Kitalálója valószínűleg Papp Endre, a Mátyás Pince egykori vezetője, ám mégő is másképpen és más hozzávalókból készítette: pl. nem sült, hanem tört krumplival és fokhagyma nélkül. A brassói aprópecsenye lényegét azért nagyjából összefoglalhatjuk: 1) A nyers hús és krumpli mérete nagyjából azonos legyen 2) süthetjük őket egyben, de vigyázzunk, egyszerre kell, hogy átsüljenek. Így választhatjuk a biztonságsabb megoldást is, ahol a krumplit külön sütjük és csak a végén forgatjuk össze a hússal. 3) friss fokhagyma és frissen őrölt bors elengedhetetlen a fűszerezéskor. A többit pedig bízzuk a családi hagyományokra és egyéni ízlésre.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Egy nagyobb lábost, félig töltve vízzel tegyünk fel melegedni erős lángon. A krumplikat hámozzuk meg, kockázzuk fel. Tegyük a Delikáttal ízesített forrásban lévő vízbe, főzzük 5-7 percig.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Közben a szalonnát vágjuk kisebb kockákra, és egy nagyobb serpenyőben süssük ki a zsírját. Ezalatt a fokhagymát aprítsuk fel, a húst vágjuk kisebb kockákra.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A forró szalonna zsíron, erős lángon, pirítsuk a húskockákat 2-3 percig.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Csökkentsük a lángot,
    adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, ízesítsük sóval, őrölt borssal, és süssük tovább 3-4 percig. Húzzuk félre, szórjuk meg frissen aprított petrezselyemzölddel.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Ezalatt a félig főtt, jól lecsepegtetett krumplit, bő, forró olajban süssük ropogósra.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Keverjük össze a hússal. Finom hangolhatjuk friss kockázott paradicsommal, paprikával, csípős paprikakrémmel.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Sertésszűz egyszerűen

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2

Resztelt máj

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Hentes tokány

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 5

Körömgulyás

timer 250"
mood Közepes
thumb_up 1

Szűzpecsenye kéksajtos mártással

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Húsvéti főtt sonka

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 1