Boszorkánypogácsa
Boszorkánypogácsa
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • dió - 10 dekagramm
  • citrom - 1 púpos evőkanál
  • lágy Rama - 25 dekagramm
  • porcukor - 15 dekagramm
  • liszt - 45 dekagramm
  • tojássárgája - 4 darab
  • tojásfehérje - 1 darab
  • baracklekvár - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. A diót durvára összevágjuk, a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük. A sütőt 180-200 fokra bekapcsoljuk.
  2. A Ramát habosra keverjük a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadjuk a tojássárgát, majd több részletben beledolgozzuk a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt, jól formázhatónak kell lenni a tésztának).
  3. Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. Max. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre.
  4. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk.
  5. Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze. Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk.