"A borsos tokányról
Milyen típusú étel a borsos tokány? Honnan ered a tokány elnevezés? A pörkölthöz, a paprikáshoz és a gulyáshoz hasonlóan ez az étel is a vándorló, pásztor életmódhoz kötődik. A tokány leginkább az erdélyi konyhán keresztül kerülhetett be Magyarországra.
A borsos tokány nem túl bonyolult étel, akár kezdő szakácsként is bátran nekiláthatunk. Mint a legtöbb húsétel esetében, a borsos tokány elkészítésekor is érdemes jó minőségű alapanyagokat választani, hogy még szaftosabb, még ízletesebb legyen a végeredmény. Milyen részét válasszuk a húsnak? Lapocka, pofa vagy lábszár is megfelelő lehet a borsos tokányhoz. Szeleteljük a húst vékony, kb. 2,5-3 cm-es csíkokra. Először közepes lángon kezdjük el a húsok pirítását. Miután elkészült, tálalás előtt hagyjuk egy kicsit állni a borsos tokányt, így még jobban összeérnek az ízek.
A téli hideg napokon remek melengető fogás, nyáron pedig egy bográcsozás alkalmával is elkészíthetjük a borsos tokányt. A fűszerezést nem kell túlgondolni, a bors, só, paprika, majoránna négyes tökéletesen megteszi. Egy kis vörösborral persze megbolondíthatjuk.
Mivel kínáljuk a borsos tokányt? Hagymás tört burgonya krumplipüré, rizs, sőt tésztafélék is kerülhetnek mellé a tányérra. A lényeg, hogy a borsos tokány szaftja jól átjárja a köretet. Kovászos vagy csemegeuborka, savanyított káposzta vagy egy könnyű saláta is remekül illik hozzá. Kínálhatunk a borsos tokányhoz egy pohár testesebb vörösbort is.
"
A vöröshagymát apróra vágjuk az olajon üvegesre pirítjuk, és hozzátesszük a metéltre vágott húst.
Ízlés szerint borsozzuk, delikáttal ízesítjük. Meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzölddel, és nagy lángon pirítjuk.
Majd mindig egy kis vizet hozzáöntve, és zsírjára visszasütve puhára pároljuk
Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk, és elkeverjük a paradicsompürét, a lisztet és ezután a borral és 2 dl vízzel felengedjük. Még egyszer összeforraljuk ha szükséges a vizet pótoljuk.
Tört burgonyát vagy rizst és savanyúságot adunk mellé.