Feltöltve:

Borsos tokány

timer 90
mood Közepes
person 2 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

"A borsos tokányról
Milyen típusú étel a borsos tokány? Honnan ered a tokány elnevezés? A pörkölthöz, a paprikáshoz és a gulyáshoz hasonlóan ez az étel is a vándorló, pásztor életmódhoz kötődik. A tokány leginkább az erdélyi konyhán keresztül kerülhetett be Magyarországra.
A borsos tokány nem túl bonyolult étel, akár kezdő szakácsként is bátran nekiláthatunk. Mint a legtöbb húsétel esetében, a borsos tokány elkészítésekor is érdemes jó minőségű alapanyagokat választani, hogy még szaftosabb, még ízletesebb legyen a végeredmény. Milyen részét válasszuk a húsnak? Lapocka, pofa vagy lábszár is megfelelő lehet a borsos tokányhoz. Szeleteljük a húst vékony, kb. 2,5-3 cm-es csíkokra. Először közepes lángon kezdjük el a húsok pirítását. Miután elkészült, tálalás előtt hagyjuk egy kicsit állni a borsos tokányt, így még jobban összeérnek az ízek.
A téli hideg napokon remek melengető fogás, nyáron pedig egy bográcsozás alkalmával is elkészíthetjük a borsos tokányt. A fűszerezést nem kell túlgondolni, a bors, só, paprika, majoránna négyes tökéletesen megteszi. Egy kis vörösborral persze megbolondíthatjuk.
Mivel kínáljuk a borsos tokányt? Hagymás tört burgonya krumplipüré, rizs, sőt tésztafélék is kerülhetnek mellé a tányérra. A lényeg, hogy a borsos tokány szaftja jól átjárja a köretet. Kovászos vagy csemegeuborka, savanyított káposzta vagy egy könnyű saláta is remekül illik hozzá. Kínálhatunk a borsos tokányhoz egy pohár testesebb vörösbort is.
"

Elkészítés

1. lépés

A vöröshagymát apróra vágjuk az olajon üvegesre pirítjuk, és hozzátesszük a metéltre vágott húst.

2. lépés

Ízlés szerint borsozzuk, delikáttal ízesítjük. Meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzölddel, és nagy lángon pirítjuk.

3. lépés

Majd mindig egy kis vizet hozzáöntve, és zsírjára visszasütve puhára pároljuk

4. lépés

Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk, és elkeverjük a paradicsompürét, a lisztet és ezután a borral és 2 dl vízzel felengedjük. Még egyszer összeforraljuk ha szükséges a vizet pótoljuk.

5. lépés

Tört burgonyát vagy rizst és savanyúságot adunk mellé.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem