Bolognai ragus party-pita a Előételek kategóriában
A húst megmossuk egy szűrőben. A paradicsomokat megmossuk. A hagymát megpucoljuk és felvágjuk, majd apróra felaprítjuk. A paradicsomot kis szeletkékre, darabkákra vágjuk. A margarint egy nagy méretű serpenyőbe öntjük és jól felforrósítjuk.
Ha kellőképpen forró a margarin, beletesszük a hagymát és üvegesre dinszteljük.. A felvágott paradicsomot is rátesszük az üvegesre dinsztelt hagymára, majd a két zöldséget jól összekeverjük és hagyjuk együtt sülni, ameddig a paradicsom héja a húsától kezd elválni.
Ha paradicsom és a hagyma jól összesültek rátesszük a darált húst és azzal is alaposan össze, -átkeverjük. A lényeg, hogy minden komponens mindegyikkel elegyedjen, a hús kellőképpen átsüljön, de levet is eresszen. Folyamatosan keverjük egy fakanállal, hogy ne kapjon le. Ezután sózzuk- borsozzuk, rászórjuk az oregánó adag felét. Ha ezekkel is összekevertük fél liter vízzel felöntjük, egyrészt a későbbi főzés miatt, másrészt, hogy legyen jó szaftja.Lefedjük egy fedővel.
Mialatt a ragu fő, elkezdjük sütni a pitákat a palacsintához hasonlóan. A felforrósított palacsintasütőbe egy-egy kiskanál olajat cseppentünk, majd arra tesszük egyesével a pitákat és mindkét oldalát pirosas, aranybarnára sütjük. Ha megsültek félretesszük.
Ha az ízek jól összefőttek és a hús is megfőtt benne, akkor felbontjuk a paradicsom sűrítmény konzervet, vagy konzerveket és azzal is jól összekeverjük a ragut. Beletesszük a friss bazsalikomot, még sót, ha sótlan, 4 gerezd apróra vágott fokhagymát, valamint még egy evőkanál oregánót, mert a zöld fűszerek főzés közben veszítenek ízértékükből. Még egyet lobbantjuk és kész a szaft.
A pitákat kézbe vesszük és késsel óvatosan kettévágjuk, majd elkezdjük őket tölteni. Egy szűrős, nyeles kiemelővel, hogy a leve ne áztassa el, a húst beletesszük a félbe vágott pitába. Közben lereszeljük a sajtot.