Rama Vajas Íz | 10 dekagramm |
---|---|
paradicsom | 2 darab |
vöröshagyma | 50 dekagramm |
tojás | 3 darab |
bors | 2 teáskanál |
liszt | 70 dekagramm |
Delikát ételízesítő | 2 teáskanál |
Knorr Házias Marhahús Levesalap | 1 darab |
kömény | 2 teáskanál |
zöldpaprika | 2 darab |
pirospaprika | 3 evőkanál |
étolaj | 1 evőkanál |
gulyáskrém | 1 evőkanál |
birkahús | 2 kilogramm |
Birkapörkölt nokedlivel a Főételek kategóriában
A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Közben hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre vágott paradicsomot és a megtisztított paprikakarikákat. Párolás közben picit sózzuk.
Amíg párolódik a hagyma, addig a húst alaposan megmossuk és feldaraboljuk. Aki nem szereti a jellegzetes birka ízt, az a faggyú részeket szedje le a húsról.
Amikor már puha a hagyma, vegyük le a tűzről, nehogy megégjen a paprika és adjuk hozzá a fűszereket, kivéve a levesalapot. A levesalapot a karakteres íz miatt szoktam beletenni. A fűszerekkel jól keverjük össze és adjuk hozzá a húst. Mielőtt öntenénk rá vizet, a húst és a pörköltalapot alaposan keverjük össze. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje. A végén tudunk a levéből elfőzni. Fedjük le és lassú tűzön legalább 120-150 percig főzzük, attól függően hogy milyen öreg volt a birka. Amikor felforr, a levesalapot adjuk hozzá. Főzzük puhára a húst. A végén vegyük le a fedőt és nagyobb lángon főzzük el a levét, ha soknak találjuk és nem elég sűrű, de vigyázzunk le ne égjen.
Amíg fő a pörkölt, készítsük el a nokedlit. A tojást, az olvasztott margarint és az étolajat, egy edényben keverjük össze, majd adjuk hozzá fokozatosan a lisztet, a vizet. Jól dolgozzuk ki, hogy könnyen szaggatható legyen. Vigyázzunk, azért ne legyen folyós. Fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele csipetnyi sót és egy kis étolajat, majd szaggassuk bele a nokedlitésztát. 5-10 perc főzés után szűrjük le és hideg vízzel öblítsük le.
Jó étvágyat!