Feltöltve:

Bejglitorta

timer 120
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A töltelékhez

darált dió30 dekagramm
tej (kb)1 dl
rum (kb)0.5 dl
vaníliás cukor3 csomag
citrom reszelt héja1 darab
mazsola15 dekagramm
porcukor30 dekagramm
darált mák30 dekagramm

A díszítéshez

porcukor ízlés szerint1 adag
őrölt dió6 dekagramm
őrölt mák6 dekagramm
sárgabaracklekvár3 evőkanál

A tésztához

élesztő2 dekagramm
0.5 teáskanál
citrom reszelt héja0.5 darab
tejföl1 evőkanál
rum2 evőkanál
tojássárgája3 darab
porcukor25 dekagramm
Rama Vajas Íz25 dekagramm
finomliszt50 dekagramm
kristálycukor2 teáskanál
tej0.25 dl

A tészta nyújtásához

finomliszt1 darab

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

  2. 2. lépés

    A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk és ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.

  3. 3. lépés

    A tésztát 5 egyenlő, kb. 22 dkg-os részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy Ramával kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb 12 perc alatt elősütjük. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék Ramával kikenünk.

  4. 4. lépés

    Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát felgöngyöljük, a mákra tesszük és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk és vizes késsel elkenegetjük.

  5. 5. lépés

    A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel, vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk és egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó, kerekre nyújtott tésztalap. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük.

  6. 6. lépés

    Ezután újból lekenjük, villával, vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még kidíszítjük az oldalát.

  7. 7. lépés

    A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük. Egy alufólialapra a mákból és a dióból, váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végig görgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően a kis csíkok ráragadnak.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0