Bejgli
Bejgli
  • timer100 perc
  • moodKözepes
  • person12 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 20 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • cukor - 9 dekagramm
  • tej - 2 dl
  • liszt - 1 kilogramm
  • mazsola - 5 dekagramm
  • zsír - 15 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • élesztő - 2 dekagramm
  • darált dió - 40 dekagramm
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • darált mák - 40 dekagramm
  • langyos tej - 2 dl
  • meleg tej - 2 dl

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a 2 dl langyos tejben amihez adunk 1 kávéskanál cukrot, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük hozzáadjuk a margarint a zsírt a 9 dkg cukrot és jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, csipet sót és összegyúrjuk. Letakarva 3 órát a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez való mazsolát langyos vízben beáztatjuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket. A diót egy tálba tesszük hozzáadjuk a cukrot citromhéjat 5 dkg lecsepegtetett mazsolát, és a langyos tejet. Jól összekeverjük. A máktölteléket is így készítjük csak annyi különbséggel, hogy meleg tejjel keverjük el.
  3. A megpihent tésztát 6 egyenlő részre vágjuk.Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelék 1/3-val . A tölteléket úgy kenjük hogy körbe 1 cm peremet hagyjunk. A tészta 2 oldalán a peremet visszahajtjuk és feltekerjük a bejglit.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kész rudakat. Villával megszurkáljuk, majd lekenjük felvert tojással. 30 percig meleg helyen pihentetjük. Majd ismét lekenjük a felvert tojással, és most 30 percig hideg helyen pihentetjük így lesz a bejglink szép mázas.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Majd tepsinként 30 perc alatt szép pirosra sütjük.