Beigli kakaós és gesztenyés töltelékkel
Beigli kakaós és gesztenyés töltelékkel
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A kakaós töltelékhez

    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • cukor - 20 dekagramm
    • kakaópor - 5 evőkanál
    • Ráma - 25 dekagramm

    A gesztenyés töltelékhez

    • tej - 1.5 dl
    • porcukor - 10 dekagramm
    • kakaópor - 1 púpos evőkanál
    • Ráma - 5 dekagramm
    • rum - 3 evőkanál
    • gesztenyemassza (fagyasztott) - 25 dekagramm

    A tésztához

    • liszt - 50 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi
    • tejföl (ha szükséges) - 1.5 dl
    • tojás - 3 darab
    • porcukor - 1 evőkanál
    • tej - 1 dl
    • élesztő - 2 dekagramm
    • Ráma - 25 dekagramm

    Elkészítés:

    1. Tészta: az élesztőt belemorzsolom a kicsit meglangyosított, megcukrozott tejbe, és felfuttatom. A lisztet összemorzsolom a Ramával, kis mélyedést készítek a közepébe, beleöntöm a felfutott élesztőt, beleütöm a tojásokat, a pici sót, és alaposan összedolgozom. Ha szükséges teszek hozzá tejfölt, (nekem nem volt rá szükségem csak egy evőkanálnyira).
    2. A tésztát 2 nagy, vagy 4 kicsi cipóra osztom. Én 2 felé osztottam, és így 1 kakaós és 1 gesztenyés lett belőle. Legalább fél órát pihentem a tésztát a hűtőben.
    3. A cipókat 5 mm vékonyra nyújtom, majd a kész töltelékeket belekenem. Ne túl szorosan tekerjük fel úgy, hogy előbb a két szélét felhajtjuk 1-2 cm-re vissza. Megkentem tojássárgával, majd visszatettem a hűtőbe fél órára. Addigra a sárgája kiszárad foltokban és a következő réteg bekenésénél is foltos marad. Ettől lesz márványos a teteje.
    4. Sütés előtt még egyszer átkentem, de most már egész tojással. 175 fokos sütőben sütöttem és kb 50-60 perc alatt készre sült. Általában ha a teteje már elkezd barnulni és sötétedni, jó szokott lenni a közepe is.
    5. A 4 kisebb rúd kevesebb idő alatt sül meg, annak elég 30-40 perc is. A kakaós töltelék és a gesztenyés töltelék hozzávalóit is simán összekeverem 1-1 lábasban.