Beigli gazdagon
Beigli gazdagon
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A máktöltelékhez

    • tej(kb) - 2 dl
    • só - 1 csipetnyi
    • narancs lereszelt héja - 1 darab
    • tört szegfűszeg, (mákkal együtt darálni) - 6 darab
    • vaníliás cukor - 2 csomag
    • mazsola - 10 dekagramm
    • porcukor - 40 dekagramm
    • darált mák - 50 dekagramm

    A diótöltelékhez

    • só - 1 csipetnyi
    • mazsola - 10 dekagramm
    • sárgabaracklekvár - 10 dekagramm
    • savanykás alma - 2 darab
    • porcukor - 40 dekagramm
    • darált dió - 50 dekagramm

    A tésztához

    • liszt - 1 kilogramm
    • só - 1 csipetnyi
    • tojássárgája - 4 darab
    • porcukor - 6 dekagramm
    • tej - 2 dl
    • élesztő - 1 darab
    • Ráma - 50 dekagramm

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt a tejben elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, majd langyos helyen felfuttatjuk.
    2. Közben, a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Közepébe mélyedést csinálunk, odaöntjük a felfuttatott élesztőt, valamint a csipet sót és a 4 tojássárgáját. Jól összedolgozzuk. Ez a tészta igazi bejglitészta, nehéz dolgozni vele az elején, tehát az összedolgozás is sok időt és erős kezeket vesz igénybe, de megéri. Ha a tészta sima, 8 kis cipóra osztjuk. Én a keverőtálban hagyom és letakarom. A konyharuha ne érjen a tésztához. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Ez lehet akár 1 óra is, addig megcsináljuk a töltelékeket.
    3. Diós töltelék: kb 1 dl vizet felteszünk forrni egy lábasban, majd hozzáadjuk a cukrot, tulajdonképpen szirupot készítünk. Ezután hozzáadjuk a dióhoz és a többi alkotóelemmel összedolgozzuk.
    4. Mákos töltelék: a tejet elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot és amint feloldódott, a mákot is. Vigyázzunk, nehogy odakapjon. Ha már szép fényes masszánk van, levesszük a tűzről és a többi hozzávalót is belekeverjük.
    5. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük, kikenjük Ramával. A tésztát kinyújtjuk. Próbáljunk úgy trükközni vele, hogy az egyik fele, ami a feltekert bejgli teteje lesz, picit vastagabb legyen. Ez azért fontos, hogy ne repedjen szét sütés közben. Én legtöbbször így jártam, a sok töltelék miatt, de a bejgli úgy finom.
    6. A kinyújtott tésztába beleadagoljuk a töltelékeket. A szélét kiszoktam hagyni, itt körben behajtogatom, megkenem a tojásfehérjével (ami a tészta készítésekor félre lett téve, mert csak a sárgáját használtuk), hogy majd összeragadjon és feltekerem, majd beteszem a tepsibe.
    7. Ha minden bejgli a tepsiben van, megkenem a tetejét tojásfehérjével és 1 órára hűtőbe, vagy kamrába tesszük.
    8. Onnan kivéve ismét megkenem tojásfehérjével és fél órát állni hagyom szobahőmérsékleten.
    9. Fél óra után megkenem tojássárgával, így lesz márványos és előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
    10. Ha kihűlt, én folpackba szoktam csomagolni és a szekrényben eláll, ha van ideje elállni. Boldog Karácsonyt!