Feltöltve:

Beigli gazdagon

timer 180
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

A máktöltelékhez

tej(kb)2 dl
1 csipetnyi
narancs lereszelt héja1 darab
tört szegfűszeg, (mákkal együtt darálni)6 darab
vaníliás cukor2 csomag
mazsola10 dekagramm
porcukor40 dekagramm
darált mák50 dekagramm

A diótöltelékhez

1 csipetnyi
mazsola10 dekagramm
sárgabaracklekvár10 dekagramm
savanykás alma2 darab
porcukor40 dekagramm
darált dió50 dekagramm

A tésztához

liszt1 kilogramm
1 csipetnyi
tojássárgája4 darab
porcukor6 dekagramm
tej2 dl
élesztő1 darab
Ráma50 dekagramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az élesztőt a tejben elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, majd langyos helyen felfuttatjuk.

  2. 2. lépés

    Közben, a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Közepébe mélyedést csinálunk, odaöntjük a felfuttatott élesztőt, valamint a csipet sót és a 4 tojássárgáját. Jól összedolgozzuk. Ez a tészta igazi bejglitészta, nehéz dolgozni vele az elején, tehát az összedolgozás is sok időt és erős kezeket vesz igénybe, de megéri. Ha a tészta sima, 8 kis cipóra osztjuk. Én a keverőtálban hagyom és letakarom. A konyharuha ne érjen a tésztához. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Ez lehet akár 1 óra is, addig megcsináljuk a töltelékeket.

  3. 3. lépés

    Diós töltelék: kb 1 dl vizet felteszünk forrni egy lábasban, majd hozzáadjuk a cukrot, tulajdonképpen szirupot készítünk. Ezután hozzáadjuk a dióhoz és a többi alkotóelemmel összedolgozzuk.

  4. 4. lépés

    Mákos töltelék: a tejet elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot és amint feloldódott, a mákot is. Vigyázzunk, nehogy odakapjon. Ha már szép fényes masszánk van, levesszük a tűzről és a többi hozzávalót is belekeverjük.

  5. 5. lépés

    A tepsiket sütőpapírral kibéleljük, kikenjük Ramával. A tésztát kinyújtjuk. Próbáljunk úgy trükközni vele, hogy az egyik fele, ami a feltekert bejgli teteje lesz, picit vastagabb legyen. Ez azért fontos, hogy ne repedjen szét sütés közben. Én legtöbbször így jártam, a sok töltelék miatt, de a bejgli úgy finom.

  6. 6. lépés

    A kinyújtott tésztába beleadagoljuk a töltelékeket. A szélét kiszoktam hagyni, itt körben behajtogatom, megkenem a tojásfehérjével (ami a tészta készítésekor félre lett téve, mert csak a sárgáját használtuk), hogy majd összeragadjon és feltekerem, majd beteszem a tepsibe.

  7. 7. lépés

    Ha minden bejgli a tepsiben van, megkenem a tetejét tojásfehérjével és 1 órára hűtőbe, vagy kamrába tesszük.

  8. 8. lépés

    Onnan kivéve ismét megkenem tojásfehérjével és fél órát állni hagyom szobahőmérsékleten.

  9. 9. lépés

    Fél óra után megkenem tojássárgával, így lesz márványos és előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

  10. 10. lépés

    Ha kihűlt, én folpackba szoktam csomagolni és a szekrényben eláll, ha van ideje elállni. Boldog Karácsonyt!

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 1

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 3

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 3

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1