cukor | 4 pohár |
---|---|
liszt | 50 dekagramm |
Ráma | 25 dekagramm |
tojássárgája | 3 darab |
egész tojás | 1 darab |
tejföl | 2 dl |
élesztő | 3 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
tej | 3 dl |
---|---|
cukor | 15 dekagramm |
vaníliás cukor | 1 csomag |
mák | 40 dekagramm |
dió | 40 dekagramm |
---|---|
tej | 2 dl |
cukor | 15 dekagramm |
vaníliás cukor | 1 csomag |
Beigli a Desszertek kategóriában
Először a tölteléket csináljuk meg, hogy ameddig a tésztát készítjük tudjon hűlni, különben szétfolyik a tésztába. A töltelék összetevőit tálba tesszük és összefőzzük, hogy szépen besűrűsödjön.
Tészta: az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejfölben. A lisztet a Ramával jól összedolgozzuk, hogy morzsás állagú legyen. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt a tejföllel. Addig kell dagasztani, amíg nem ragad, ez kb. 15 perc. Hagyjuk 1 órát kelni, de figyeljünk mert ha sokáig kel szétrepedhet.
Négy cipóra osztjuk a tésztát és liszt nélkül kinyújtjuk kb. 28x22 cm-re, figyelve, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor könnyebben reped sütéskor. Kb.: 3 mm vastag legyen.
A kihűlt tölteléket úgy simítsuk el a tésztán, hogy a szélektől 1 cm-re ne kerüljön belőle. Szépen óvatosan feltekerjük és tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgával, megvárjuk amíg megszárad és utána megkenjük tojásfehérjével is.
Ezután megszurkáljuk és előmelegített sütőbe tesszük, majd aranysárgára sütjük.