liszt | 50 dekagramm |
---|---|
szárított élesztő | 1 csomag |
cukor | 4 evőkanál |
vaníliás cukor | 1 csomag |
só | 1 csipetnyi |
sütőmargarin | 8 dekagramm |
tej | 2.5 dl |
friss sárgabarack, vagy ugyanennyi sárgabarackkonzerv alaposan lecsöpögtetve | 5 darab |
---|---|
darát mák | 15 dekagramm |
porcukor | 12 dekagramm |
tojásfehérje | 1 darab |
só | 1 csipetnyi |
vanília ízű pudingpor | 1 csomag |
tej | 3 dl |
cukor | 4 evőkanál |
sütőmargarin | 5 dekagramm |
Barackos-mákos sakktábla a Desszertek kategóriában
A tésztához a lisztet összekeverjük a szárított élesztővel, azután a tészta többi hozzávalóját is apránként hozzáadjuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima, fényes felületű nem lesz és könnyen elválik az edény falától. A tálat letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük a tésztát. Időközben elkészítjük a pudingot: a tejjel és 4 evőkanál cukorral megfőzzük, ha már langyosabb, akkor jól elkeverjük benne a margarint is. A mákot összekeverjük a porcukorral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, egy csipet sót hozzáadunk, majd összekeverjük a mákkal. A barackot leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kinyújtjuk sütőpapír nagyságúra, majd a tepsibe fektetjük. A háromféle tölteléket a tetején elosztjuk. Előmelegített sütőben 200-220 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ízlés szerint porcukorral tálaljuk.