Baconba tekert máj citromos, pestós ruccolasalátával
Baconba tekert máj citromos, pestós ruccolasalátával
  • timer75 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • paradicsom - 1 darab
  • majoránna - 2 evőkanál
  • olajbogyó - 15 mag
  • só - 2 teáskanál
  • bacon - 180 gramm
  • citrom - 1 darab
  • kígyóuborka - 8 szelet
  • ruccola - 80 gramm
  • csirkemáj - 300 gramm
  • pesto - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. A májat megmossuk, majd a citromot és a paradicsomot is, előkészítjük a majorannát, az olíva olajat. Megmossuk a ruccola salátát is.
  2. A provencei ízesítésű olívaolajas pestot egy kisebb tepsibe öntjük. Ha nem rendelkezünk ilyen pestós olívaolajjal, könnyen keverhetünk ilyen alapot zöld fűszerből, olívaolajból és még ízesíthetjük egyéb fűszerekkel, amiket szeretünk.
  3. A májról leszedünk mindent (hártyát és a szív részletek maradékait) és ha kell még egyszer átmossuk, majd a nagyobb darabokat félbe vágva, egy-egy bacon csíkba tekerjük. Figyelem, nem kell sózni, mert a szalonna amúgy is sós és így a sütés során elkerülhetjük, hogy a máj keménnyé váljon.
  4. Ha az összes májat betekertük baconbe, akkor a zöld fűszeres pestós olívaolajos tepsibe helyezzük, majd jól megszórjuk majorannával. Az oldalain felöntjük vízzel, lefóliázzuk és a sütőbe toljuk 250 fokra, 30-40 percre.
  5. Amíg a máj sül elkészítjük a salátát. A megmosott és lecsöpögtetett ruccolát egy tálba rakjuk és meglocsoljuk citromlével, majd teszünk rá 2 evőkanál zöld fűszeres olívaolajos pestót.
  6. Felvagdossuk a paradicsomot, az uborkát, beletesszük az olajbogyót, egy kis vizet, sót és alaposan átkeverjük.
  7. Ha a májnak már jó illata van kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, meglocsoljuk a saját levével, ellenőrizzük, hogy elég puha-e és még legalább 15 percre visszatoljuk fólia nélkül sülni, amíg ropogós nem lesz.
  8. Ha megsült, akkor kiveszünk egy adag salátát, 3-4 májat, kicsit megsózzuk és frissen tálaljuk.