sárgarépa | 2 darab |
---|---|
vöröshagyma | 1 darab |
olaj | 4 evőkanál |
Knorr Füstölthús-ízesítő kocka | 2 darab |
babérlevél | 2 darab |
fokhagymagerezd | 2 darab |
liszt | 1 evőkanál |
őrölt kömény | 1 csipetnyi |
petrezselyemgyökér | 1 darab |
őrölt fűszerpaprika | 2 evőkanál |
tarkabab | 25 dekagramm |
tarhonya | 3 dekagramm |
füstölt csülök | 30 dekagramm |
Bableves csülökkel a Levesek kategóriában
A babot mossuk meg, és egy éjszakára áztassuk be bő vízbe. Másnap öntsük le a levét és tegyük egy nagyobb lábosba.. A húst vágjuk ízlés szerinti méretű kockákra. Tegyük a babhoz, öntsünk rá kb. 1,5 l vizet. Kezdjük el főzni, de közben egyelőre ne sózzuk, mert a csülök is tartalmaz sót.
Aprítsuk a megtisztított zöldségeket kb. egyforma nagyságú szeletekre vagy hasábokra, és tegyük félre őket egyelőre.
A hagymát és a fokhagymát egyben tegyük bele a levesbe. Így ha szeretnénk a főzés végén, könnyebb kihalászni.
Amíg a bab és a hús fő, készítsük el a tarhonyát. Ehhez forraljunk fel a tarhonya dupla mennyiségének megfelelő vizet. Forrósítsunk 2 evőkanál olajat egy kis lábosban és kevergetés közben pirítsuk szép barnára a tarhonyát. Öntsük rá a forró vizet, sózzuk, és fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára.
Kóstoljuk meg a babot és a csülköt. Ha még épp kicsit kemények (ehhez kb. fél óra főzés kell), beletehetjük a zöldségeket a levesbe. Tegyük hozzá a babérlevelet is, és ha újra forr, dobjuk bele a füstölthús ízesítő kockát is.
Amíg készre fő, készítsünk magyaros rántást. Ehhez forrósítsunk 2 evőkanál olajat, tegyünk bele 1 evőkanál lisztet és kevergessük, míg aranybarna lesz. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a fűszerpaprikát és a köményt. Öntsük fel a rántást ötszörös mennyiségű hideg vízzel és keverjük jól el.