Babgulyás másképp, árpagyönggyel
Babgulyás másképp, árpagyönggyel
  • timer175 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • paradicsom - 3 darab
  • vöröshagyma - 4 darab
  • petrezselyemzöld - 2 csokor
  • vegyes leveszöldség - 600 gramm
  • babérlevél - 3 darab
  • burgonya - 600 gramm
  • Knorr Házias Pörköltalap - 3 darab
  • egész kömény - 2 teáskanál
  • marha lapocka - 1 kilogramm
  • árpagyöngy - 300 gramm
  • vörösbab konzerv - 2 darab
  • tv paprika - 2 darab
  • édes őrölt paprika - 2 evőkanál
  • kacsazsír - 3 evőkanál
  • zeller zöld - 1 csokor

Elkészítés:

  1. Kockázzuk föl a húst. Vágjuk a hagymát nagyobb darabokra.
  2. Olvasszunk zsírt egy nagyobb lábosban (vagy bográcsban) és pirítsuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a babérleveleket. (A paprikát ilyenkor is hozzáadhatjuk, de húzzuk le a tűzről a hagymát és várjunk, míg hűl valamennyire, hogy ne égessük meg. )
  3. Adjuk hozzá a húst és pirítsuk, pároljuk, míg kezdi elfőni a levét. Lassú tűzön, lefedett lábosban pároljuk tovább.
  4. Kb. 20 perc múlva adjuk hozzá a megmosott árpagyöngyöt, és öntsük föl vízzel, hogy kb. 2 cm-rel ellepje. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.
  5. Ha kezd puhulni a hús, akkor adjuk hozzá a Knorr Pörkölt alapokat, a megpucolt és fölvágott zöldségeket, az összekötözött zeller zölddel, a felvágott paprikával, a negyedekre vágott paradicsommal és a köménnyel együtt. Öntsük föl megint annyi vízzel, hogy kb. 2 cm-rel ellepje.
  6. Ha forr a víz, adjuk hozzá az édes paprika őrleményt. Főzzük újra lassú tűzön, de nem kell lefedni. Ha levesnek szeretnénk, akkor adjunk hozzá több vizet, de ha sűrűbbre akarjuk, csak figyeljük mindig a víz mennyiségét és pótoljuk, amennyivel szükséges.
  7. A főzés vége előtt kb. 15 perccel adjuk hozzá a leszűrt, és leöblített vörösbabot. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel és adhatunk hozzá erős paprikát is.