Babgulyás
Babgulyás
  • timer90 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • marha lábszár - 80 dekagramm
  • tarkabab - 30 dekagramm
  • füstölt szalonna - 5 dekagramm
  • Knorr Marhahúsleves-kocka - 3 darab
  • napraforgó olaj - 4 evőkanál
  • vöröshagyma - 2 darab
  • fokhagymagerezd - 5 darab
  • őrölt kömény - 1 teáskanál
  • Delikát ételízesítő - 2 evőkanál
  • őrölt édes paprika - 2 evőkanál
  • sárgarépa - 2 darab
  • fehérrépa - 1 darab
  • zeller - 1 darab
  • burgonya - 50 dekagramm
  • tv paprika - 1 darab
  • érett paradicsom - 1 darab
  • babérlevél - 3 darab
  • petrezselyem - 1 csokor

Elkészítés:

  1. A babot előző este, de minimum 2-3 órára langyos vízbe áztassuk be. A szalonnát vágjuk kis kockákra, és lassú tűzön süssük ki az olajban. Közben vágjuk finomra a vöröshagymát, kockázzuk fel a marhahúst kisebb kb. 1.5x1.5 cm-s darabokra. A kisült szalonnához adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk aranybarnára.
  2. Dobjuk hozzá a marhahúst, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, ízesítsük 1 csapott ek Delikáttal és pirítsuk, majd időnként megkeverve pároljuk saját levében. Eközben tegyük fel a babot főni 1.5 liter vízben, ha felforrt adjunk hozzá 2 db Knorr Marhahús Leveskockát és a babérleveleket, közepes lángon, időnként megkeverve, főzzük 30-40 percig.
  3. A marhahúst pirítsuk vissza zsírjára, a tűzről félrehúzva szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük el, öntsük fel 1 liter hideg vízzel és főzzük további 40 percig. Ezalatt hámozzuk meg a zöldségeket és a krumplit, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A paprikát és paradicsomot vágjuk egészen apróra, a petrezselyem zöldet finomra.
  4. Ha a marhahús kb. 3/4 puha - már el tudjuk rágni, de még nem az igazi - adjuk hozzá a zöldségeket, öntsük hozzá a félpuha babot levével együtt, forraljuk össze, adjunk hozzá 1 db Knorr Marhahús Leveskockát, öntsük fel annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira elfedje. Főzzük 15 percig, adjuk hozzá a krumplit és az apró kockára vágott paprikát, paradicsomot, majd főzzük további 10-15 percig, amíg minden megpuhul benne.Kóstoljuk meg, szükség szerint utóízesítsünk sóval, borssal, Delikáttal. Szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel. Kínáljunk mellé csípős paprikát, tejfölt, friss kenyeret.