Babgulyás
Babgulyás
  • timer140 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • paradicsom - 2 darab
  • sárgarépa - 3 darab
  • vöröshagyma - 2 darab
  • tojás - 1 darab
  • olaj - 1 dl
  • fokhagymagerezd - 4 darab
  • liszt - 10 dekagramm
  • fehérrépa - 2 darab
  • sertés tarja - 60 dekagramm
  • szárazbab - 50 dekagramm
  • füstölt hús - 30 dekagramm

Elkészítés:

  1. A babot előző este beáztatjuk jó sok vízbe. A babot egy edénybe tesszük, teszünk bele 2 db babérlevelet, felengedjük vízzel ami ellepi és elkezdjük főzni had puhuljon. A hagymát apróra vágjuk kevés olajon üvegesre dinszteljük, beletesszük az összenyomott fokhagymát, hozzáadjuk a megmosott felkockázott húst és fehéredésig főzzük.
  2. Hozzáadjuk pirospaprikát elkeverjük és mehet bele az apró kocára vágott paradicsom, a karikára vágott répa és zöldség, és a kisebb darabokra vágott füstölt hús.
  3. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Fél óra főzés után a babot is beletesszük, és a bab főzőlevét is adjuk hozzá, nagyon finom lesz tőle. Együtt főzzük amíg a hús és a bab is puha lesz. Addig elkészítjük a csipetkét. Egy tálba tesszük a lisztet közepébe 1 tojást, sót, és jól összegyúrjuk, ha kell még adunk hozzá lisztet az a lényeg a tészta ne ragadjon a kezünkhöz.
  4. Két ujjunkkal csipkedjünk le belőlük, és egy pici sodrás a két ujj között és mehet egy tálra. A tésztát közbe mártogassuk lisztbe, hogy ne ragadjon csipkedés közben. Ha puha a hús és a bab is akkor a tésztát tegyük a levesbe, és jól forraljuk össze. A kész tészták feljönnek a leves tetejére.