Babfőzelék
Babfőzelék
  • timer90 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • száraz tarkabab - 50 dekagramm
  • füstölt oldalas - 10 dekagramm
  • kis vöröshagyma (5 dkg) - 2 darab
  • fokhagymagerezd - 3 darab
  • Delikát ételízesítő - 3 teáskanál
  • pirospaprika - 2 csapott mokkáskanál
  • olaj - 5 evőkanál
  • liszt - 6 dekagramm
  • babérlevél - 1 darab
  • ízlés szerint ecet - 1 evőkanál
  • ízlés szerint tejföl - darab

Elkészítés:

  1. A babot előző éjszaka áztassuk be, majd tegyük annyi hideg vízbe, hogy éppen ellepje, forraljuk fel, majd öntsük le az első levét. A még forró babot öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje és adjuk hozzá a füstölt húst, valamint 1 kis fej megtisztított, egész vöröshagymát,
  2. Adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát és babérlevelet. Ízesítsük 2 tk Delikáttal, lassú tűzön főzzük bő 1 órán keresztül, a vizet szükség szerint pótoljuk.
  3. Amikor a bab megpuhult, vegyük ki a vöröshagymát, babérlevelet, oldalast.
  4. A maradék 1 fej vöröshagymát pirítsuk világos sárgára 5 ek olajon, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk tovább lassú tűzön, míg a liszt is aranysárga nem lesz. Adjuk hozzá a maradék 1 gerezd zúzott, aprított fokhagymát, pirítsuk pár másodpercig, majd húzzuk félre a tűzről.
  5. Szórjuk rá a fűszerpaprikát, keverjük jól össze, hagyjuk hűlni 4-5 percig, majd öntsük fel kb. 1 dl hideg vízzel és keverjük simára.
  6. Adjuk a forrásban lévő babhoz és forraljuk ki 3-4 perc alatt. Szükség szerint ízesítsük további 1 tk Delikáttal.