Aszpikos ponty zsidó módon
Aszpikos ponty zsidó módon
  • timer170 perc
  • moodNehéz
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • sárgarépa - 1 darab
  • szegfűbors - 4 mag
  • babérlevél - 2 darab
  • fehérrépa - 1 darab
  • Knorr Zöldségleveskocka - 1 darab
  • mazsola - 100 gramm
  • hagyma - 2 darab
  • zeller - 0.5 darab
  • citrom - 0.5 darab
  • fehér bor - 200 milliliter
  • ponty - 1 kilogramm
  • tojásfehérje - 2 milliliter
  • póré - 0.5 darab

Elkészítés:

  1. Mossuk le a pontyot, vágjuk le asz uszonyokat, a farkát és a fejé. Vágjuk a pontyot patkóra. csöpögtessük le citrommal és tegyük a hűtőbe.
  2. Tisztítsuk meg a zöldségeket, és tegyük egy nagy fazékba, öntsük le 3 pohár vízzel és egy pohár borral. Adjuk hozzá a babérlevelet, s a szegfűborsot, a borsot és a Knorr zöldségleves kockát. Főzzük kb. 10 percig, majd tegyük bele a maradék halrészeket (az uszonyt, a fejet és a farkat). Főzzük kis lángon még 40 percet.
  3. Szedjük ki a levesből a zöldséget és a halat, a maradék pontyot nagyon kis lángon főzzük tovább az alaplében. Ezután óvatosan vegyük ki a halat és helyezzük tálba. Hűtsük ki és tegyük hűtőbe.
  4. A hagymát vágjuk kockára és a maradék levesből vegyünk ki 1 dl-t, abban forraljuk fel, majd tegyük félre.
  5. Verd fel a tojásfehérjét egy különálló tálban, majd adjuk a maradék hűlő halléhez. Keverjük jól össze és lassan forraljuk fel.
  6. Szűrjük át ezt a tojásfehérjét egy tiszta ruhán vagy gézen egy másik edénybe. Majd adjuk hozzá a mazsolát. Forró lében oldjuk fel zselatint és tegyük félre hűlni az aszpikot.
  7. A kihűlt hal patkókat szórjuk meg a forrázott hagymával, mandulaszeletekkel és öntsük le a hideg, de még folyós mazsolás aszpikkal. Tegyük hűtőbe, dermedésig.