sárgarépa | 1 darab |
---|---|
szegfűbors | 4 mag |
babérlevél | 2 darab |
fehérrépa | 1 darab |
Knorr Zöldségleveskocka | 1 darab |
mazsola | 100 gramm |
hagyma | 2 darab |
zeller | 0.5 darab |
citrom | 0.5 darab |
fehér bor | 200 milliliter |
ponty | 1 kilogramm |
tojásfehérje | 2 milliliter |
póré | 0.5 darab |
Aszpikos ponty zsidó módon a Főételek kategóriában
Mossuk le a pontyot, vágjuk le asz uszonyokat, a farkát és a fejé. Vágjuk a pontyot patkóra. csöpögtessük le citrommal és tegyük a hűtőbe.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, és tegyük egy nagy fazékba, öntsük le 3 pohár vízzel és egy pohár borral. Adjuk hozzá a babérlevelet, s a szegfűborsot, a borsot és a Knorr zöldségleves kockát. Főzzük kb. 10 percig, majd tegyük bele a maradék halrészeket (az uszonyt, a fejet és a farkat). Főzzük kis lángon még 40 percet.
Szedjük ki a levesből a zöldséget és a halat, a maradék pontyot nagyon kis lángon főzzük tovább az alaplében. Ezután óvatosan vegyük ki a halat és helyezzük tálba. Hűtsük ki és tegyük hűtőbe.
A hagymát vágjuk kockára és a maradék levesből vegyünk ki 1 dl-t, abban forraljuk fel, majd tegyük félre.
Verd fel a tojásfehérjét egy különálló tálban, majd adjuk a maradék hűlő halléhez. Keverjük jól össze és lassan forraljuk fel.
Szűrjük át ezt a tojásfehérjét egy tiszta ruhán vagy gézen egy másik edénybe. Majd adjuk hozzá a mazsolát. Forró lében oldjuk fel zselatint és tegyük félre hűlni az aszpikot.
A kihűlt hal patkókat szórjuk meg a forrázott hagymával, mandulaszeletekkel és öntsük le a hideg, de még folyós mazsolás aszpikkal. Tegyük hűtőbe, dermedésig.