Aranygaluska vaníliasodóval
Aranygaluska vaníliasodóval
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Aranygaluskához

    • Ráma - 10 dekagramm
    • liszt - 50 dekagramm
    • tojássárgája - 3 darab
    • élesztő - 2 dekagramm
    • tej - 2.5 dl
    • cukor - 5 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi
    • darált dió - 15 dekagramm

    A sodóhoz

    • tej - 0.5 liter
    • tojássárgája - 2 darab
    • cukor - 5 dekagramm
    • liszt - 1 teáskanál
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • Ráma - 1 dekagramm
    • tojásfehérje - 2 darab
    • cukor - 2 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A galuskához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot. Ha felfutott, keverjük a tejbe, és dolgozzunk bele 5 dkg puha Ramát, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk belőle sűrű galuskatésztát, majd másfél órát hagyjuk meleg helyen kelni.
    2. Borítsuk lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. 5 dkg olvasztott Ramával kenjük be mindkét oldalról a kis pogácsákat, és helyezzük bele a Ramával kikent tepsibe, szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
    3. A sodóhoz a tojások sárgáját keverjük csomómentesre 1 dl tejjel, a liszttel és a cukorral. A maradék tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és amíg meleg, óvatosan adjuk hozzá a tojássárgás keverékhez. Folytonos keverés mellett melegítsük, (ne forraljuk), amíg kicsit besűrűsödik. Ha kész, tegyük bele a Ramát, hogy szép fényes legyen.
    4. A tojások fehérjéjét a cukorral verjük föl kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a tejes masszába. Az elkészült sodóval locsoljuk meg az aranygaluskát.