Aranygaluska csokoládéöntettel
Aranygaluska csokoládéöntettel
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 3 darab
  • Rama Vajas Íz - 8 dekagramm
  • cukor - 8 dekagramm
  • tej - 5 dl
  • búzaliszt - 50 dekagramm
  • reszelt citromhéj - 1 teáskanál
  • só - csipetnyi
  • tojás sárgája - 2 darab
  • őrölt fahéj - 1 teáskanál
  • élesztő - 3 dekagramm
  • kristálycukor - 8 dekagramm
  • kakaópor - 2 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • darált dió - 15 dekagramm

Elkészítés:

  1. Egy mély tálba kimérjük az 50 dkg lisztet.
  2. Egy edénybe meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt és felfuttatjuk. Ha felfutott a liszthez öntjök.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgáját, 8 dkg Rámát, csipet sót, reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, addig dagasztjuk míg hólyagok nem keletkeznek a tésztában. Ezután meglisztezzük a tetejét, konyharuhával letakarjuk, addig kelesztjük (langyos helyen), míg a tészta tömege duplájára nő. (kb 40 perc)
  4. Ha megkelt lisztezett nyújtódeszkára öntjük. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy közepes méretű tepsit Ramaval kikenünk, majd meghintjük zsemlemorzsával
  5. A tésztadarabkákat egyenként a 15 dkg langyos margarinba mártjuk, és mély tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük. Soronként a tepsiben meghintjük a darált dió, fahéj, kristálycukor keverékével.
  6. Langyos helyen 40 percig újra kelesztjük.
  7. Közepes meleg -180 fokos-sütőben kb 30 percig aranybarnára sütjük.
  8. Amíg sül elkészítjük az öntetet: A 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral egy kis kanál liszttel, 2 dkg kakaóporral kikavarunk, 5 dl tejjel felengedjük. Állandó keverés mellett gőz fölött sűrűsödésig főzzük.